Tekoäly ja johdon laskentatoimi: Kilpailuedun etsimisen uusi aikakausi - Kärkkäinen, Juho (My University, 2024)
Nykypäivän datavetoinen liiketoimintaympäristö on radikaalisti uudistanut organisaatioiden toimintatapoja ja käytäntöjä eri toimialoilla. Nousevat teknologiat, kuten tekoäly, tarjoavat organisaatioille ainutlaatuisia mahdollisuuksia parantaa toiminnan tehokkuutta ja päätöksentekoa reaaliaikaisten analyysien sekä big datasta johdettujen edistyneiden digitaalisten ratkaisujen avulla. Hyödyntämällä tekoälyn kykyä analysoida laajoja tietojoukkoja ja tunnistaa eri syyseuraussuhteita, johdon laskentatoimen ammattilaiset voivat parantaa raportoinnin, ennustamisen ja strategisen suunnittelun prosessien laatua ja luotettavuutta. Tutkielmassa tarkastellaan tekoälyn roolia johdon laskentatoimessa sen muutosta ajaneen digitalisaation kautta. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä tekoälyn soveltamisesta johdon laskentatoimessa ja valottaa sen nykyisiä mahdollisuuksia, haasteita ja tulevaisuuden näkymiä. Tutkielman tarkoituksena on havainnollistaa tekoälyn transformatiivisia mahdollisuuksia ja sen merkitystä kehittyvässä liiketoimintaympäristössä johdon laskentatoimen kontekstissa. Tämä tutkielma on toteutettu laadullisena tutkimuksena toiminta-analyyttisella lähestymistavalla. Empiirinen aineisto koostuu puolistrukturoiduista teemahaastatteluista, jotka on suunnattu johdon laskentatoimen ammattilaisille. Tutkielman empiiriset havainnot korostavat tekoälyn potentiaalia rutiinitehtävien automatisoinnissa, tuottavuuden parantamisessa ja kustannustehokkuuden mahdollistamisessa johdon laskentatoimen prosesseissa. Tulokset vahvistavat teoreettisen viitekehyksen näkemyksen, jonka mukaan tekoäly ja siitä johdetut syväoppimistekniikat ovat nousussa tärkeäksi kilpailuedun säilyttämisen työkaluksi ja liiketoimintaympäristöön mukautumisen mahdollistajaksi. Vaikka tekoälyn käyttöönotolla on merkittävä muutospotentiaali johdon laskentatoimessa, sen implementointi kohtaa edelleen useita haasteita. Näihin kuuluvat muun muassa luottamukseen ja tietosuojaan liittyvät kysymykset sekä henkilöstö- ja organisaatiotasolla ilmenevät haasteet.
Keywords: Johdon laskentatoimi, digitalisaatio, tekoäly, koneoppiminen, syväoppiminen