Läheisyyden vaikutus keskosen stressiin - Suominen, Petra (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Keskoset viettävät enemmän aikaa sairaalassa ja joutuvat olemaan erossa vanhemmistaan enemmän kuin täysiaikaiset vauvat. Vastasyntyneiden teho-osasto on stressaava ympäristö, ja keskoset altistuvatkin teho-osastolla useammin stressaaville ja kivuliaille tilanteille kuin täysiaikaisena syntyneet vauvat. Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu läheisyydellä olevan paljon hyötyä keskosen kehitykselle, mutta sen vaikutuksista keskosen stressiin tiedetään edelleen puutteellisesti. Kirjallisuuskatsaus käsittelee läheisyyden mittaamista ja läheisyyden vaikutuksia keskoselle. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää läheisyyden vaikutuksia keskosen hormonaaliseen stressiin. Tässä syventävien opintojen kirjallisessa työssä keskitytään tutkimuksen osalta läheisyyden määrän ja laadun analysointiin vanhempien täyttämien läheisyyspäiväkirjojen avulla. Työssä tutkitaan myös sitä, miten syntymäpaino ja raskausviikot vaikuttivat potilaiden suostumiseen tutkimukseen. Tutkimukseen rekrytoitiin alle 34-viikkoisia keskosia Turun Yliopistollisen Keskussairaalan vastasyntyneiden teho-osastolta. Keskosia alettiin rekrytoida keväällä 2015 ja viimeiset keskoset rekrytoitiin keväällä 2016. 34 keskosta olivat mukana tutkimuksessa alusta loppuun saakka. Keskosten vanhemmat täyttivät läheisyyspäiväkirjoja keskosen osastolla oloaikana vähintään seitsemän päivän ajan. Läheisyydeksi luokiteltiin vanhempien läsnäolo osastolla, keskoselle annettu sylihoito ja keskoselle annettu kenguruhoito. Tuloksissa havaittiin, että keskoset saivat enemmän kenguruhoitoa kuin sylihoitoa päiväkirjan pidon aikana. Äidit antoivat keskoselle enemmän läheisyyttä kuin isät. Keskosen iällä kylpyhetkellä ei ollut merkitystä keskosen saaman syli-ja kenguruhoidon päivittäiseen määrään.