Uuden pien- ja mikroyritysten asetuksen vaikutus tilinpäätöksen liitetietojen laatuun - Ojanperä, Ira (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Vuoden 2016 alussa Suomen kirjanpitolaki ja -asetus kokivat kokonaisvaltaisen uudistuksen, kun EU:n tilinpäätösdirektiivin säännökset implementoitiin osaksi kansallista lainsäädäntöä. Valtioneuvosto antoi myös täysin uuden asetuksen pien- ja mikroyritysten tilinpäätöksissä esitettävistä tiedoista. Lakiuudistuksella oli useita tavoitteita, ja yksi tärkeimmistä oli pienyritysten toiminnan tukeminen tilinpäätössääntelyn keventämisen avulla. Erityisesti pien- ja mikroyrityksiä koskevat liitetietovaatimukset muuttuivat. Liitetietojen merkitys tilinpäätöksen hyödyntäjälle on keskeinen, sillä liitetiedot sisältävät täydentävää tietoa, jota ei muualla tilinpäätöksessä ole. Liitetietojen liiallinen supistuminen voi johtaa siihen, että käyttäjä tulkitsee tilinpäätöstä virheellisesti. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia, miten uusi pien- ja mikroyritysten asetus vaikutti pienten yritysten liitetietojen laatuun. Tutkimuksen käsiteanalyyttisessa teoriaosuudessa selvitettiin tilinpäätöksen ja liitetietojen merkitystä eri käyttäjäryhmille sekä pienyritysten liitetietovaatimuksissa tapahtuneiden viimeaikaisten muutosten luonnetta. Tutkimuksen nomoteettisessa empiirisessä osuudessa ilmiötä tutkittiin 15 suomalaisen pien- ja mikroyrityksen tilinpäätösten ja erityisesti niiden liitetietojen analysoinnin avulla. Tilinpäätöksiä analysoitiin kahdelta eri vuodelta, ennen lakiuudistusten voimaantuloa ja niiden voimaantulon jälkeen. Tilinpäätösten liitetiedot pisteytettiin disclosure index -menetelmällä. Liitetietojen laadun ja määrän sekä lakiuudistusten välisten kausaalisuhteiden tutkimiseksi muodostettiin neljä regressioanalyysin mallia. Lakiuudistuksen lisäksi selittäviksi muuttujiksi valittiin yrityksen koko, kasvu, kannattavuus, likviditeetti, toimiala ja yritysmuoto. Tutkimuksen teoriaosuudessa havaittiin, että pien- ja mikroyritysten asetus muutti erityisesti tilinpäätöksen laadintaperiaatteita, tasetta sekä tuloslaskelmaa koskevia liitetietovaatimuksia. Muihin vaatimuksiin lakiuudistukset vaikuttivat maltillisemmin. Regressioanalyysi osoitti, että tämän tutkimuksen aineistossa lakiuudistuksella oli tilastollisesti merkitsevä negatiivinen vaikutus liitetietojen laatuun. Mallin selitysaste jäi alhaiseksi, joten lakiuudistus ei ole ainoa liitetietojen laatuun vaikuttava tekijä. Muilla tutkimukseen valituilla selittävillä muuttujilla ei ollut tilastollisesti merkitsevää vaikutusta liitetietoihin. Regressioanalyysin avulla tutkittiin lakiuudistuksen vaikutusta myös yksittäisiin liitetietokategorioihin. Ainoastaan tuloslaskelmaa koskeviin liitetietoihin lakiuudistuksella oli tilastollisesti merkitsevä vaikutus. Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että lakiuudistus heikensi informaatiosisältöä muutamassa liitetietoryhmässä, mutta suurimpaan osaan ryhmistä sillä ei ollut tällaista vaikutusta. Lakiuudistuksen vaikutus liitetietoihin tuntuu olevan yrityskohtaista, eivätkä kaikki pien- ja mikroyritysten asetuksen liitetietohelpotukset tulleet täysimääräisesti hyödynnetyiksi vielä vuoden 2016 tilinpäätöksissä, joissa asetusta sovellettiin ensimmäistä kertaa.