Liiketoiminnan tavoitteet ja kasvu portfolioyrittäjyydessä - Kairama, Assi (My University, 2022)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on saada ymmärrys portfolioyrittäjien perimmäisistä tavoitteista yritystoiminnan taustalla. Lisäksi tutkimuksen avulla pyritään ymmärtämään, miten portfolioyrittäjät näkevät kasvun ja mitä se heille merkitsee. Tämä tieto on tärkeää sillä, kasvua voi tapahtua myös portfoliona. Portfolioyrittäjien yritysten tuottama kasvu saattaa helposti jäädä tilastoissa piiloon, sillä kasvu jakaantuu useampaan yritykseen. Mikäli valtion yrittäjyysstrategian kasvuyrittäjiä katsottaisiin portfolioyrittäjien kaikkien yritysten toiminnan näkökulmasta, saattaisi näiden yritysten yhteen laskettu kasvu kuitenkin olla hyvin merkittävää. Ongelmaksi kuitenkin muodostuu yrityskasvun ja kasvuyrittäjyyden määrittelyn hankaluus. Lisäksi ongelmana on vähäinen ymmärrys siitä, tavoittelevatko portfolioyrittäjät kasvua yritystoiminnassaan. Aiheeseen perehdytään seuraavien tutkimuskysymysten avulla: Millaisia tavoitteita portfolioyrittäjillä on? Millä tavoin he näkevät kasvun liiketoiminnassaan? Teoreettisessa viitekehyksessä käsiteltiin portfolioyrittäjyyden ja kasvun ilmiötä yleisesti ja siihen liittyviä erityispiirteitä akateemisia lähteitä hyödyntäen. Tavoitteiden ja kasvun kirjallisuuteen perehdyttiin käyttäen akateemisia lähteitä. Kirjallisuuden käsittely painottui muutamiin aikaisempien tutkimuksien tuloksiin. Tutkimuksen lähestymistavaksi valikoitui laadullinen tutkimusmenetelmä. Laadullisen tutkimuksen avulla pystyttiin toteuttamaan syväluotaavampi tutkimus valitusta aiheesta ja haastateltavien oma ääni saadaan kuuluviin, mikä oli ensiarvoisen tärkeää tutkimusongelman kannalta. Aineiston keruun keinona käytettiin puolistrukturoitua teemahaastattelua. Haastattelut toteutettiin virtuaalisesti kevään 2022 aikana ja haastatteluun osallistui neljä portfolioyrittäjää. Aineiston analysointiin käytettiin aineistolähtöisiä sisällön analyysin keinoja. Tutkimuksessa tunnistettiin kuusi portfolioyrittäjän tavoitetta: vapaus, raha, talousalueeseen vaikuttaminen, kasvu ja riskien hallinta. Tutkimuksessa havaittiin, että portfolioyrittäjät ovat kasvuhakuinen yrittäjäryhmä, joka käyttää portfoliorakennetta riskin hajauttamisen välineenä, mutta myös kasvun keinona. Kasvu voi portfoliossa tapahtua monilla eri tavoilla, kuten kasvattamalla yrityksien lukumäärää portfolion sisällä perustamalla tai ostamalla uusia yrityksiä. Yrittäjät määrittelivät kasvun varsin perinteisin keinoin: liikevaihdon, liikevoiton, tuloksen, työntekijöiden määrän ja henkisen pääoman kasvuksi. Tutkimuksen johtopäätöksinä voidaan todeta, että portfolioyrittäjät tavoittelevat kasvua. Tutkimuksessa kuitenkin todettiin, että yrittäjät kasvattivat portfolioitaan perustamalla uusia yrityksiä. Usein perustamisen taustalla oli riskien hallinta tai uuden idean kokeileminen. Yrittäjät kasvoivat omasta tahdostaan mieluummin horisontaalisesti kuin kasvattamalla vain yhtä yritystä. Tämä tulokset tukevat näkökulman muutosta, jossa kasvuyrittäjyyttä katsottaisiin yrityksen näkökulman sijaan yrittäjän näkökulmasta, jolloin yhden yrittäjän kaikkien yksittäisen yritysten yhteenlaskettu kasvu tulisi esiin.
Keywords: portfolioyrittäjyys, tavoitteet ja kasvu