Kliininen työtilannetentti on osa hammaslääkäriopiskelijoiden arviointia - Tuononen,Tiina; Lahti, Satu; Karaharju-Suvanto, Terhi; Hytönen, Hanna; Näpänkangas, Ritva (Suomen Hammaslääkäriseura Apollonia, 2026)
Lähtökohdat: Kliininen työtilannetentti (objective structural clinical examination, OSCE) järjeste-tään Suomessa hammaslääketieteen koulutusyksiköiden yhteisenä tenttinä neljän opintovuoden jäl-keen osana viransijaisuuskelpoisuutta. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää opiskelijoiden näkemyk-siä tentin tehtävien hyödyllisyydestä ja toteutuksesta sekä työelämävastaavuudesta. Menetelmät: Kevään 2023 OSCE-tentin jälkeen kyselytutkimukseen vastasi 89/151 opiskelijaa (59 %). Vastauksia rastitehtävien hyödyllisyydestä ja teknisestä toteutuksesta (4 = erinomainen, 3 = hyvä, 2 = tyydyttävä, 1 = huono) arvioitiin prosenttiosuuksilla ja keskiarvoilla. Avoimia vastauksia analysoi-tiin deskriptiivisellä sisällönanalyysillä.Tulokset: Kaikki tehtävät saivat hyödyllisyydestä vähintään arvion ”hyvä”, ja rastikohtaiset erot oli-vat pieniä. Tehtäviä pidettiin tärkeinä osina hammaslääkärinä työskentelyä, ja testattujen asioiden arvoitiin myös todennäköisesti tulevan itsenäisessä potilastyössä vastaan. Osa vastaajista kuitenkin arvioi, etteivät simuloidun tilanteen tehtävät, materiaalit tai välineet aina vastanneet tilannetta vas-taanotolla. Johtopäätökset: OSCE-tentin avulla opiskelijat saavat palautetta osaamisestaan ja yliopistot kou-lutuksen sisällöstä. Tentissä toteutuu monipuolinen opiskelijan testaaminen ennen hammaslääkärin sijaisena toimimista yliopiston ulkopuolella.