Äidit ja keuhkotaudin varjo : Tuberkuloosi naisten ja äitien terveyden uhkana Suomessa 1920—1940 lukujen ammattilehdistössä - Avikainen, Milka (My University, 2026)
Kandidaatintutkielmassani tarkastelen, miten suomalaisissa 1920–1940-lukujen lehdissä kuvattiin tuberkuloosin vaikutusta raskauteen, synnytykseen ja lapsivuodeaikaan. Perehdyn aiheeseen kätilöiden, lääkäreiden ja naisten kokemuksien ja artikkelien avulla. Perehdyn näiden artikkelien perusteella siihen, miten terveydenhuollon ammattilaisia ja äitejä ohjattiin suhtautumaan tuberkuloosiin suhteessa äitiyteen. Tärkeimpiä käyttämiäni aikalaislehtiä ovat Epione, Kätilölehti sekä Tuberkuloosilehti. Olen käyttänyt lehdistä tutkielmani apuna yksittäisiä artikkeleita, joissa mainittiin tutkielmani kannalta aiheeseen sopivia termejä. Tutkimukseni on osa sukupuolentutkimusta sekä naishistoriallista tutkimusta, Lähestyn aihettani tutkimalla valistuksellisten artikkeleiden sisältöä. Luin käyttämistäni lehdistä sellaiset artikkelit läpi, missä mainittiin tuberkuloosi tai keuhkotauti sekä joitakin äitiyteen liittyviä sanoja, kuten raskaus, vauvat tai synnytys. Käyn jonkin verran läpi myös Erkki Karun ja Risto Orkon valistuselokuvaa Ne 45 000 (1933). Tärkeimpinä tutkimuskirjallisina teoksina ja artikkeleina olen tutkimuksessani käyttänyt esimerkiksi Heini Hakasalon artikkelia ”Tehokkainta lastensuojelu- ja tuberkuloosityötä, mitä yleensä ajatella saattaa”: joulumerkkikodit osana tuberkuloosin kaltaista työtä Suomessa (1936–1973) (2021), Aili Nenolan toimittama teos Parantolaelämää: tuberkuloosipotilaat muistelevat (1986), Mianna Meskuksen artikke-lia Sikiönlähdettämisen alakulttuuri 1900-luvun alun Suomessa (2001) sekä Niilo Pesosen teos Terveyden puolesta-sairautta vastaan: terveyden ja sairaanhoito Suomessa 1800- ja 1900-luvuilla (1980). Tarkastelen tutkielmassani, minkälaisia ohjeita terveydenhuollon ammattilaisille, eritoten kätilöille annettiin, kun heidän piti käsitellä tuberkuloosiin sairastunutta potilasta. Artikkeleiden avulla on selvästi huomattavissa, kuinka vakavana tautina tuberkuloosi ymmärrettiin. Artikkeleissa annettiin tarkkoja ohjeita kätilöille ja äideille, miten tuberkuloosia voitaisiin, estää ja kuinka tautiin pitäisi suhtautua. Analysoimani aineiston perusteella oli selvästi huomioitavissa, kuinka taudin aiheuttama väestönkehityksellinen uhka oli todellinen. Tutkimukseni tavoitteena onkin mahdollisimman tarkasti ymmärtää tuberkuloosin kaltaisen vaikean kansantaudin vaikutus raskauden kaltaiseen valtavan yleiseen ja luon-nolliseen tilaan. Jatkotutkimuksen kannalta olisi varmasti tärkeää tutkia tarkemmin myös näiden äitiyden kokeneiden naisten omia kokemuksia suhteessa tuberkuloosiin.
Keywords: tuberkuloosi; äidit; raskaus; tartuntataudit; kätilöt; naishistoria