Luottamuksen rakentuminen lastensuojelun sosiaalityön moniammatillisessa yhteistyössä - Rahkonen, Kirsi (My University, 2026)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on tarkastella, miten lastensuojelun sosiaalityön luotettavuus rakentuu moniammatillisessa yhteistyössä ja mitkä tekijät vahvistavat tai heikentävät sitä muiden ammattiryhmien näkökulmasta. Tutkimus kiinnittyy lastensuojelun toimintaympäristöön, jossa yhteistyötä tehdään erityisesti terveydenhuollon, varhaiskasvatuksen, opetustoimen ja muiden sosiaalipalveluiden kanssa. Teoreettinen viitekehys rakentuu moniammatillisen yhteistyön tutkimuksesta ja yhteiskuntatieteellisestä luottamusteoriasta. Tutkimukseni aineistona on vuonna 2024 kerätty Luottamuksen rakentuminen lastensuojelun sosiaalityötä kohtaan (LURA) -hankkeen tutkimusaineiston avovastaukset, joissa sosiaali-, terveys-, kasvatus- ja opetusalan ammattilaiset vastasivat kysymykseen siitä, mikä lisäisi lastensuojelun sosiaalityön ja/tai sosiaalityöntekijöiden luotettavuutta. Avoimeen kysymykseen vastasi 341 henkilöä. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavan sisällönanalyysin avulla. Tulosten perusteella lastensuojelun sosiaalityön luotettavuus rakentuu kahdella tasolla: moniammatillisen yhteistyön käytännöissä ja lastensuojelun järjestelmään kohdistuvassa luottamuksessa. Luottamusta vahvistavat erityisesti avoimuus, vastavuoroisuus, selkeä tiedonkulku, kuulluksi tuleminen ja muiden ammattilaisten asiantuntijuuden tunnistaminen. Luottamusta heikentävät tiedonkulun katvealueet, yksisuuntainen yhteistyö sekä kokemus siitä, ettei muiden ammattilaisten havaintoja oteta riittävän vakavasti. Aineistossa erityisen merkittäväksi nousi lastensuojeluilmoituksen jälkeinen vaihe, joka näyttäytyi yhteistyötahoille katvealueena. Lastensuojelun järjestelmään kohdistuvaa luottamusta vahvistavat tieto ja ymmärrettävyys lastensuojelun toiminnasta ja luottamusta heikentävät resurssipula, työntekijöiden vaihtuvuus, suuret asiakasmäärät, avun viivästyminen sekä epäselvyydet salassapidon soveltamisessa. Tutkimus tuottaa uutta tietoa siitä, miten lastensuojelun sosiaalityön luotettavuus rakentuu moniammatillisessa yhteistyössä muiden ammattiryhmien näkökulmasta. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää kehittämällä sellaisia yhteistyökäytäntöjä, tiedonkulun tapoja ja rakenteellisia ratkaisuja, jotka vahvistavat luottamusta lastensuojelun ja sen yhteistyötahojen välillä.
Keywords: lastensuojelu; sosiaalityö; moniammatillinen yhteistyö; luottamus; luotettavuus