Oikein niinku viimosen päälle : Niinku-suunnitteluilmaus kahdessa keskusteluaineistossa - Kangasperko, Minna (My University, 2024)
Tässä tutkimuksessa tarkastelen puhekielessä runsaasti käytettyä niinku-sanaa kahden keskusteluaineiston perusteella. Niinku-sana on monissa kyselyissä yleisesti tunnettu inhokkisana, jota kuitenkin arkipuheessa käytetään paljonkin, osittain huomaamattakin. Niinku-suunnittelupartikkelia ovat tutkineet aiemmin Riitta Vuorinen (pro gradu -tutkielma vuodelta 1979) ja Sirja Kunelius (pro gradu -tutkielma vuodelta 1998). Hanna Lappalaisen väitöskirjassa (2004) käsitellään niinku-ilmauksen käyttöä yhtenä ilmiönä kielellisen variaation ja vuorovaikutuksen näkökulmasta. Lappalaisen väitöskirjassa käsitellään myös muita suunnitteluilmauksia. Myös Vuorisen tutkielmassa käsitellään muita suunnitteluilmauksia niinku-partikkelin lisäksi. Kiinnostuin niinku-sanan tutkimisesta jo aiemmin ja tein kandidaatintyöni niinku-suunnittelupartikkelin käytöstä Big Brother -tosi-tv-ohjelmassa. Aihe tuntui edelleen kiinnostavalta ja lisätutkimisen arvoiselta. Pro gradu -työssäni olen laajentanut aineistoani ottamalla mukaan pääkaupunkiseudulta kotoisin olevien nuorten videoidun keskustelun. Olen litteroinut itse kummankin aineiston keskustelut. Aineistojen välillä aikaa on ehtinyt kulua kymmenen vuotta. Tutkin aineistoa keskustelunanalyyttisin metodein kvalitatiivistesti, mutta myös kvantitatiivisesti, sillä mielestäni on havainnollisempaa nähdä tutkimustulokset myös numeroina taulukkomuodossa sekä diagrammeina sanallisen analyysin lisäksi. Tutkimuksen päätavoitteena on tarkastella aineistoissa esiintyvää niinku-sanaa ja tutkia sen lukumäärää, funktioita ja eri merkityksiä. Tutkimuksestani käy ilmi aiempien tutkimusten tavoin, että niinku-sana toimii monessa funktiossa ja sen käyttö on yksilö- ja tilannekohtaista. Voidaankin päätellä, että niinku-partikkeli soveltuu useaan tilanteeseen: sitä käytetään esimerkiksi sanahakuun, referointiin, itsekorjaukseen sekä uusista tai vaikeista asioista kertomiseen. Niinku-suunnitteluilmaus toimii lisäksi pehmentimenä tilanteissa, joissa halutaan välttää negatiivissävytteistä lausumaa.
Keywords: Keskustelunanalyysi, tosi-tv, partikkelit, referointi