Lead-lag suhde etherin spot- ja futuurimarkkinoilla : Empiirinen analyysi aikaväliltä 8.2.2021 – 31.12.2024 - Lampinen, Jami (My University, 2025)
Tässä tutkimuksessa tarkastellaan ether-kryptovaluutan spot- ja futuurimarkkinoiden välistä lead-lag suhdetta aikavälillä 8.2.2021–31.12.2024. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, esiintyykö aikasarjojen välillä tilastollisesti merkittävää lead-lag suhdetta, ja onko suhde johdonmukainen eri dataintervallien välillä. Tutkimuksessa tarkastellaan tunti- ja päivätason dataa. Aihetta on tutkittu laajasti perinteisillä rahoitusmarkkinoilla, mutta kryptovaluuttojen osalta tutkimus on vähäisempää ja bitcoiniin keskittynyttä. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet futuurimarkkinoiden usein toimivan johtavana markkinana erityisesti hinnanmuodostuksessa. Hintojen määräytyminen rahoitusmarkkinoilla perustuu markkinaosapuolten odotuksiin ja informaation nopeaan heijastumiseen hintoihin. Futuurit voivat toimia keskeisenä hinnanmuodostuksen välineenä, sillä institutionaaliset sijoittajat käyvät niillä usein kauppaa. Futuureihin usein liittyy myös korkea likviditeetti, alhaiset transaktiokustannukset sekä mahdollisuus vivun hyödyntämiseen. Näiden ominaisuuksien vuoksi futuurimarkkinat voivat hinnoitella uutta informaatiota tehokkaammin ja nopeammin kuin spot-markkinat. Tästä syystä futuurien roolia hinnanmuodostuksessa voidaan pitää merkittävänä erityisesti lyhyillä aikaväleillä, mikä tekee lead-lag suhteen tutkimisesta olennaista markkinoiden tehokkuuden arvioinnissa. Tehokkailla markkinoilla informaation tulisi heijastua hintoihin välittömästi eikä markkinoiden välillä pitäisi esiintyä lead-lag suhdetta. Tutkimuksen aineisto koostui spot-hintadatasta, joka kerättiin Coinbase-pörssistä, sekä futuurihinnoista, jotka saatiin Chicago Mercantile Exchange (CME) -johdannaispörssistä. Tuntitason aineisto sisälsi yhteensä 23 071 havaintoa, ja päivätason aineistossa oli 982 havaintoa. Aineistosta poistettiin vuorokauden viimeiset tunnit, jolloin futuurikaupankäynti ei ollut mahdollista. Vastaava suodatus tehtiin myös niille päiville, jolloin futuurimarkkinat olivat suljettuina. Tutkimusmenetelminä käytettiin aikaisemmassa tutkimuskirjallisuudessa vakiintuneita tilastollisia menetelmiä. Aikasarjojen stationaarisuutta arvioitiin laajennetun Dickey-Fuller testin avulla, ja pitkän aikavälin yhteyksien tunnistamiseksi sovellettiin Johansenin kointegraatiotestiä. Lead-lag suhteen tarkasteluun käytettiin Grangerin kausaalisuustestiä. Lisäksi analyysia syvennettiin vektorivirheenkorjausmallilla (VECM), joka mahdollisti hintojen keskinäisen dynamiikan ja markkinoiden välisen vuorovaikutuksen tarkemman arvioinnin. Analyysin tulokset osoittavat, että etherin spot- ja futuurimarkkinoiden välillä esiintyy tilastollisesti merkitsevä lead-lag suhde tuntitasolla. Futuurihintojen havaittiin ennakoivan spot-hintojen kehitystä, mikä viittaa siihen, että futuurimarkkinat reagoivat uuteen informaatioon nopeammin. Futuurihintojen aikaisempien arvojen eli viiveiden vaikutus spot-hintoihin oli tilastollisesti merkittävä tuntitasolla ensimmäisten kahden viiveen osalta. Vaikutus kuitenkin heikkeni myöhemmillä viiveillä. Sen sijaan päivätason tarkastelussa vastaavaa suhdetta ei havaittu, mikä viittaa siihen, että pidemmillä aikaväleillä hinnat mukautuvat yhteiseen tasapainotilaan ilman selkeästi johtavaa markkinaa. Tulokset osoittavat myös, ettei havaittu lead-lag suhde ole johdonmukainen eri dataintervallien välillä, sillä ilmiö rajoittui ainoastaan tuntitasoon.
Keywords: ether, bitcoin, lead-lag suhde, kryptovaluutta, markkinoiden tehokkuus