Kotiympäristön mahdollisuudet ja haasteet ikääntyneen henkilön haavanhoidossa : integratiivinen kirjallisuuskatsaus - Hätinen, Elina (My University, 2024)
Haavat aiheuttavat merkittävää haittaa niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Erityisesti krooniset, pitkäaikaiset haavat kuormittavat palvelujärjestelmää ja aiheuttavat kärsimystä ja merkittäviä kustannuksia. Iän myötä riski saada haava kasvaa ja niiden paraneminen on hitaampaa. Koti on yleinen paikka hoitaa ikääntyneiden haavoja, mutta kotiympäristön merkityksestä haavanhoitamiseen on tutkittu vain vähän. Kanditaatintutkielman tarkoituksena on selvittää mitä tekijöitä kotiympäristössä on, jotka voivat vaikuttaa ikääntyneiden haavojen hoitamiseen kotona. Tavoitteena on tunnistaa tekijöitä, jotka tukevat tai estävät kotona tapahtuvaa haavanhoitoa. Tutkielma toteutettiin integratiivisena kirjallisuuskatsauksena. Aineisto valittiin systemaattisella kirjallisuushaulla, joka tehtiin helmikuussa 2024. Aineisto haettiin terveystieteellisistä tietokannoista, joita olivat: PubMed, Cinahl, Cochrane ja Cochrane Reviews. Hakujen tuloksena löytyi yhtensä 657 tutkimusta. Mukaanotto- ja poissulkukriteerien avulla karsittiin tutkimusten määrää ja analysoitavaksi valittiin yhdeksän tutkimusta. Mukaan otettujen tutkimusten laatu arvioitiin MMAT-laadunarviointityökalulla. Aineiston analyysi toteutettiin teema-analyysina. Kerätty aineisto jaettiin kolmeen pääteemaan, jotka olivat kodin kulttuuriset ja sosiaaliset tekijät, kodin toiminnallisuus ja aseptisen toiminnan mahdollistava ympäristö. Yhteistyö asiakkaan ja omaisten kanssa nähtiin merkittäväksi hoidon onnistumisen kannalta. Kodin kulttuurilla oli vaikutusta hoitajan rooliin ja työskentelymahdollisuuksiin kotona. Kodin toiminnallisuuteen vaikuttivat kodin rakenteelliset ja -sisustukselliset ratkaisut. Riittävät säilytystilat hoitotarvikkeille helpottivat niiden pitämistä käyttökelpoisina. Aseptisen toiminnan mahdollistavaan ympäristöön kuului kodin yleissiisteys, riittävät käsienpesumahdollisuudet, sekä asianmukaiset työskentelytilat. Saadut tulokset painottuivat hoitohenkilökunnan näkökulmaan kodin haasteista ja niiden ratkaisuista. Kokonaisuutena haavanhoito on moniulotteinen prosessi, jossa myös erilaisilla kotiympäristön tekijöillä on oma roolinsa.
Keywords: haavat, haavanhoito, hoitoympäristö, koti, ikääntyneet