Scolopendra morsitans -juoksujalkainen – laji vai lajikompleksi? - Hopkins, Johanna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Scolopendromorpha-juoksujalkaiset (Chilopoda: Scolopendromorpha) muodostavat evolutiivisesti vanhan maaniveljalkaisryhmän, jonka systematiikkaa on viimeisen kymmenen vuoden aikana täydennetty DNA-sekvensseihin perustuvilla tutkimuksilla. Scolopendra morsitans on suurehko ja värikäs juoksujalkaislaji, jota tavataan laajalla alueella Afrikassa, Aasiassa ja Australiassa. Laji on ilmiasultaan monimuotoinen, minkä vuoksi sitä on epäilty usean lajin muodostamaksi lajikompleksiksi. Lajiin onkin pitkään luokiteltu yksilöt, jotka eivät täytä minkään toisen Scolopendra-lajin tuntomerkkejä. Tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa S. morsitans -lajin geneettistä muuntelua edustavalla maantieteellisellä otoksella ja selvittää, onko kyseessä pätevä laji vai lajikompleksi. Lajin evolutiivista historiaa kuvaavat fylogeneettiset puut rakennettiin COI-, 16S- ja 28S-geenisekvenssien pohjalta parsimoniaan ja suurimpaan uskottavuuteen perustuvilla menetelmillä. Suurimman uskottavuuden puulle määritettiin mahdolliset lajirajat bPTP-analyysillä. Lisäksi sekvenssien pohjalta laskettiin näytteille parittaiset etäisyydet kunkin merkkialueen suhteen. Tuloksissa S. morsitans -yksilöt muodostivat maantieteellisesti järjestäytyneitä ryhmiä ja fylogeneettiset puut olivat pääosin yhteneviä keskenään eri analyysien välillä. Uudelleenotantamenetelmiin perustuvat tukiarvot olivat korkeita fylogenioiden latvaosissa, mutta matalia niiden tyviosissa (evolutiivisesti vanhemmissa osissa). bPTP-analyysi löysi S. morsitans -lajin sisältä vähintään 21 mahdollista lajia. Lajin sisällä kaikkien kolmen geenin parittaiset etäisyydet olivat suurimmillaan yli 20 %. Tulokset tukevat käsitystä siitä, että S. morsitans -nimi kätkee alleen lajikompleksin ja lajin revisio on aiheellinen. Tutkimuksessa selvitettiin myös S. morsitans -lajia muistuttavan Scolopendra antananarivoensis -lajin ja S. morsitans -lajin kanssa synonymisoidun Scolopendra amazonica -fenotyypin lajistatusta geneettisen muuntelun valossa. Tulokset tukevat yksiselitteisesti S. antananarivoensis -lajin asemaa itsenäisenä lajina. S. amazonica -fenotyyppi sisältyy tulosten perusteella S. morsitans -lajikompleksiin ja sen lajistatuksen ratkaiseminen vaatii lisätutkimuksia.