Matemaattisten taitojen kehittyminen alkuopetuksessa – Ensimmäisen luokan laskusujuvuuden ja sanavaraston yhteys kolmannen luokan matemaattisiin taitoihin - Ukkola, Annette; Metsämuuronen, Jari (Suomen ainedidaktinen tutkimusseura, 2025)
Peruskoulun aikana oppilaiden matemaattiset taidot kehittyvät vaihtelevasti. Yhdeksännen luokan lopussa oppilaiden välillä on suuria osaamiseroja ja taidoiltaan heikoimmilla oppilailla on puutteita laskusujuvuudessa. Tässä joukossa ovat yliedustettuina pojat ja oppilaat, joilla on heikko kielitaito. On tärkeää tutkia, ilmenevätkö osaamiserot jo vuosiluokilla 1 ja 2 eli alkuopetuksessa. Tutkimuksen  tarkoituksena oli selvittää, ovatko ensimmäisen luokan alun laskusujuvuus ja sanavarasto yhteydessä  matemaattisten taitojen kehitykseen alkuopetuksessa. Lisäksi selvitettiin, onko laskusujuvuuden kehityksessä eroja tytöillä ja pojilla. Aineisto kerättiin 6 875 oppilaalta Suomessa. Analyysissa käytettiin ristiintaulukointia, varianssianalyysia ja regressioanalyysia. Laskusujuvuuden lähtötaso ennusti voimakkaasti opetussuunnitelman perusteiden sisältöalueiden mukaisia matemaattisia taitoja kolmannen luokan alussa (η2= 0,462, f = 0,76). Heikko sanavaraston lähtötaso ennusti heikompaa matemaattisten taitojen kehittymistä alkuopetuksen aikana. Tyttöjen ja poikien taidot kehittyivät samaan tahtiin.
Avainsanat: alkuopetus, laskusujuvuus, matemaattiset taidot, sanavarasto
Ainedidaktisia näkökulmia perustaitojen opetukseen ja arviointiin