Mielenterveysvaikuttamista terapeuttisessa kulttuurissa - Ojanto, Saija (My University, 2023)
Tarkastelen tässä tutkielmassa sosiaalisen median vaikuttajia, jotka käsittelevät mielenterveyteen, mielen hyvinvointiin ja mielenterveyden häiriöihin liittyviä aiheita sosiaalisen median alustassa, Instagramissa. Lähestyn aihetta hyödyntäen terapeuttisen kulttuurin ja uusliberalismin käsitteitä. Terapeuttisella kulttuurilla tarkoitetaan ilmiötä, jossa eri psykoalojen eli psykologian, psykiatrian ja psykoterapian arvojen, käsitteiden ja tulkintojen merkitys on kasvanut arkiymmärryksessämme ja kulttuurissamme. Terapeuttisella kulttuurilla on monitulkintaisia yhteyksiä uusliberalismiin, jonka kulttuurisiin piirteisiin kuuluu individualismi ja henkilökohtaisen kasvun tavoittelu. Tutkielman aineistona on kymmeneltä eri vaikuttajalta kerätyt Instagram-julkaisut (kultakin viisi) sekä viisi teemahaastattelua. Osa tutkielman aineiston henkilöistä on erilaisia psykoalojen asiantuntijoita, kuten psykologeja tai psykoterapeutteja, osa maallikkoja. Käytän analyysimenetelmänä temaattista analyysia. Analyysissa erittelen neljä eri teemakokonaisuutta: itsen hyväksynnän ja itsestä huolehtimisen teemat, pedagoginen teema, aitouden ja avoimuuden teemat sekä suoritusyhteiskuntakriittiset ja poliittiset teemat. Eritellyistä teemoista ilmenee, että sosiaalisen median vaikuttajat käsittelevät mielenterveyttä usein yksilökeskeisesti ja tarjoavat seuraajilleen tietoa, tukea ja neuvoja, mutta myös kritisoivat yksilö- ja suorituskeskeistä kulttuuria.
Keywords: terapeuttinen kulttuuri, sosiaalinen media, uusliberalismi, mielenterveys, Instagram