Osakevaihto verosuunnittelun keinona : Sosiaalisen median vaikuttajien harjoittamat yritysjärjestelyt - Helokoski, Natalia (My University, 2025)
Tutkielmani tarkoituksena on selvittää, miten osakevaihdosta on säädetty laissa ja miten se on määritelty oikeuskäytännössä, varsinkin suhteessa veronkiertoon. Tämän lisäksi haluan avartaa tutkimustani myös ajankohtaiseen ilmiöön, nimittäin osakevaihdon hyödyntämiseen verosuunnittelun keinona. Osakevaihtoon liittyy läheisesti myös osinkoverotus ja tätä yhteyttä tulen tutkielmassani selventämään. Tämän lisäksi tulen avaamaan, miten holdingyhtiöjärjestelyä hyödynnetään osakevaihdossa sekä miten nettovarallisuuden kasvattaminen tapahtuu osakkeiden arvostamisen kautta. Osinkoverotus ja osakevaihto ovat olleet tänä syksynä erittäin ajankohtaisia kansalaisjärjestö Finnwatchin julkaiseman raportin jälkeen, jossa paljastettiin, miten usea eri sosiaalisen median vaikuttaja on hyödyntänyt osinkoverotuksen ”huojennusta” toteuttamalla osakevaihdon holdingyhtiön kautta. Tutkielmassani tulen keskittymään oikeusdogmaattiseen analyysiin eli keskityn lainsäädännölliseen materiaaliin, oikeuskäytäntöön sekä oikeuskirjallisuuteen. Halusin kuitenkin tuoda tutkielmaani myös erilaisen näkökulman ja tulen analysoimaan osakevaihtoa verosuunnittelun keinona niin lainsäädännön kuin Finnwatchin julkaisemien raporttien pohjalta. Tutkielmani lopussa tuon esille osakevaihdon hyödyntämisen ongelmia ja aggressiivisen verosuunnittelun käsitteen. Selvää on, että osakevaihdon hyödyntäminen verosuunnittelun keinona on seurausta osinkoverotuksen tietynlaisesta ”porsaanreiästä”. Tätä työkalua pystyvät hyödyntämään vain yritykset, joiden nettovarallisuus on pientä suhteessa yrityksen käypään arvoon. Osakevaihdon toteuttamisen ansiosta myös verokertymä voi jäädä huomattavasti pienemmäksi kuin ilman järjestelyä. Oikeuskäytännön silmissä osakevaihdon hyödyntäminen verosuunnittelussa on sallittua, mutta kyseenalaista on, onko se lain tarkoituksen mukaista.
Keywords: elinkeinoverotuslaki, osakevaihto, verosuunnittelu, osinkoverotus, tuloverolaki