Urheilijan kaksoisuran vaikutukset uratavoitteisiin : Jalkapallouran ja tulevaisuuden työuran yhdistäminen - Totro, Maj (My University, 2020)
Perinteisten urakäsitysten rinnalle on noussut kiinnostus lineaarisesta uramallista poikkeavista näkemyksistä. Urheilijan kaksoisuralla tarkoitetaan urheilun ja opiskelun tai urheilun ja työn yhdistämistä. Sen pyrkimyksenä on onnistuneesti yhdistää kaksi uratavoitteiltaan osin ristiriitaista uraa. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten kaksoisura vaikuttaa uratavoitteiden asettamiseen ja minkälaisia ovat urheilijoiden tulevaisuuden uratavoitteet ja näkemykset mahdollisista ministään. Pyrkimyksenä oli lisäksi selvittää mitä hyötyjä ja haasteita kaksoisurasta on näiden uratavoitteiden saavuttamiseen sekä yleisesti työuralle. Tutkimus toteutettiin teemahaastattelun avulla haastattelemalla seitsemää korkeakoulussa opiskelevaa jalkapallon Naisten Liigan pelaajaa. Tulosten perusteella uratavoitteet jakautuivat useimmiten työ- ja urheilu-uran välille sekä tavoitteeseen yhdistää urat. Tulevaisuus jo viiden vuoden säteellä nähtiin hyvin epävarmana ja sitä koettiin olevan vaikea ennustaa. Urheilu-uraan liittyvien uratavoitteiden haluttiin uskoa toteutuvan viiden vuoden kuluessa, mutta suurin osa työhön liittyvistä uratavoitteista sijoittui kauemmaksi tulevaisuuteen. Oman roolin ja minäkuvan nähtiin ja toivottiin puolestaan lähitulevaisuudessa liittyvän vielä urheiluun ja riippuen opintojen tilanteesta, lisäksi joko opiskeluun tai työhön. Urheilusta koettiin olevan hyötyä myös tulevaisuuden työuralla siirrettävien taitojen ja mahdollisesti verkostojen kautta. Kaksoisuran haasteiden puolestaan nähtiin liittyvän erilaisiin roolikonflikteihin; ajankäytössä, rasituksessa ja käyttäytymisessä sekä ammatilliseen viivästymiseen ja haasteisiin työuran toteuttamisessa. Urheilu-uran ennustamattomuus ja epävarmuus tuntuivat vaikuttavan eniten uratavoitteiden asettamiseen molemmilla urilla. Tämän tutkimuksen perusteella perinteiset uramallit eivät sovellu kuvaamaan työuran kehittymistä kaksoisuralla urheilun ollessa ensisijainen ura. Useamman identiteetin ja minäkuvan hallitessa omien halujen, toiveiden ja tavoitteiden tärkeysjärjestyksen määrittäminen vaikeutuu koko ajan kaksoisuran edetessä. Kaksoisura onkin jatkuvaa tasapainottelua ja kompromissien tekemistä. Kokonaisuudessaan monet kaksoisuran hyödyt ja haasteet ovat hyvin subjektiivisia, joten niitä on vaikea määritellä yleisluonteisesti. Kaikesta huolimatta kaksoisuran tavoitteena on jo itsessään edistää koko elämänmittaista merkityksellistä uraa ja tukea molempien urien tavoitteiden saavuttamista.
Keywords: kaksoisura, uratavoite, uramalli, possible selves, urheilu-ura, jalkapallo