Unihäiriöt ja synnytystyytyväisyys käynnistetyissä synnytyksissä - Varis, Viliina (My University, 2025)
Synnytysten käynnistykset yleistyvät kansainvälisesti ja niiden määrä onkin ollut nousussa tasaisesti viimeisen 30 vuoden aikana. Tähän ovat syynä muun muassa synnyttävien äitien ikääntyminen, väestön painoindeksin eli BMI:n nousu ja raskausdiabeteksen yleistyminen. Myös kertynyt tieto käynnistyksen hyödyistä silloin kun raskaus on komplisoitunut tai yliaikainen on lisännyt käynnistysten määrää. Unihäiriöt ovat erittäin yleisiä raskausaikana. Tyypillisiä raskaudenaikaisia unihäiriöitä ovat muun muassa lyhyt unen kesto, unen laadun huononeminen, kuorsaus ja unen katkonaisuus. Unihäiriöt aiheuttavat muun muassa ennenaikaisia synnytyksiä, sikiön pienikasvuisuutta ja äidin huonompaa synnytyskokemusta muun muassa lisääntyneen kivun kokemuksen vuoksi. Synnytyskokemuksella on väliä, sillä se saattaa vaikuttaa jopa tulevaisuuden perhesuunnitteluun. Synnytyskokemukseen vaikuttavia tekijöitä on jonkin verran tutkittu. Tutkimusten mukaan kriittiset näkökulmat synnytyskokemukseen on raskaana olevan saatavilla oleva tuki, informaation saanti, päätöksentekokyky sekä synnyttäjän hallinnan tunne ja kivun hoito. Tutkimusten mukaan synnytyksen käynnistäminen huonontaa synnytyskokemusta. Synnytyskokemukseen vaikuttaa myös muita useita erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä tekijöitä, kuten pelko, stressi, synnytyksen kulku, synnyttäjän saama tuki ja vuorovaikutus hoitohenkilökunnan kanssa. Osa synnyttäjistä haluaa synnytyksen käynnistyksen esimerkiksi uupuneisuuden vuoksi, joten siksi aihetta on tärkeä tutkia. Tutkimusta aiheesta on rajallisesti. Perehdyn syventävässä työssäni aiheeseen kirjallisuuskatsauksen muodossa ja selvitän, miten uni vaikuttaa synnytyksen käynnistykseen ja synnytyskokemukseen. Aineisto on kerätty PubMed- ja Google Scholar -tietokannoista.
Keywords: synnytyksen käynnistäminen, unihäiriöt, synnytystyytyväisyys