Markkinavoiman vaikutus inflaatioon 2020-luvun Yhdysvalloissa ja Euroopassa - Varjonen, Julius (My University, 2024)
Inflaation taustatekijöiden ymmärtäminen on avainasemassa tehokkaan rahapolitiikan suunnittelussa, erityisesti epävakaan hintakehityksen aikana. Perinteiset talousteoriat, kuten kysyntä- ja kustannusvetoisen inflaation mallit, selittävät inflaatiota kokonaiskysynnän ja -tarjonnan epätasapainona. Mallit eivät kuitenkaan huomioi yritysten välisiä eroavaisuuksia ja niiden vaikutusta hintakehitykseen. Tutkielmassa tarkastellaan ovatko yritysten markkinavoima ja markkinarakenteet vaikuttaneet inflaatiokehitykseen Yhdysvalloissa ja Euroopassa 2020-luvulla. Teoria perustuu Lernerin myyjien inflaation käsitteeseen, joka toimii myös empiiristen tulosten analysoinnin perustana. Kirjallisuuskatsauksen keinoin selvitetään miten inflaatiokehitykseen vaikuttavat tekijät, kuten toimitusketjujen häiriöt ja yritysten markkinavoiman erot, ilmenevät tutkimustuloksista. Lisäksi arvioidaan miten nämä tekijät kytkeytyvät Yhdysvaltojen ja Euroopan talouksien rakenteellisiin eroihin. Vertailemalla Yhdysvaltojen ja Euroopan talouksien rakenteellisia eroja sekä tarkastelemalla markkinavoiman ja hintakehityksen välistä yhteyttä tutkimus tuo esiin alueellisia vaihteluita inflaatiodynamiikassa. Tulokset viittaavat siihen, että markkinavoimalla voi olla vaikutusta inflaatiokehitykseen. Tulokset korostavat kilpailulainsäädännön ja kohdennetun rahapolitiikan merkitystä.
Keywords: markkinavoima, inflaatio, hinnoittelukäyttäytyminen