Ambulanssien optimaaliseen sijoittamiseen ohjaava monitavoitemalli - Mäkinen, Pauliina (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tässä pro gradu -tutkielmassa kehitetään ambulanssien optimaaliseen sijoittamiseen ohjaava geneerinen monitavoitemalli. Ambulanssien optimaaliseen sijoittamiseen liittyvät ongelmat ovat ajankohtaisia, sillä vuoden 2020 alussa voimaan tuleva sote-uudistus johtaa monilla alueilla täysin uudenlaisen asemapaikkaverkoston syntymiseen. Tämän työn tavoitteena on luoda mahdollisimman todenmukaisesti ambulanssien sijoittamisongelmaan liittyviä aspekteja mallintava monitavoiteoptimointimalli, jonka avulla käytettävissä olevat ambulanssit pystytään sijoittamaan optimaalisesti mahdollisille asemapaikoille. Monitavoiteoptimointimalli tulee rakentumaan neljästä keskenään enemmän tai vähemmän ristiriitaisesta, mutta silti yhtä tärkeästä, tavoitteesta. Tutkielma sisältää myös osion, missä kehitettyä monitavoiteoptimointimallia sovelletaan reaalimaailman ongelmaan; geneerisen monitavoitemallin avulla tullaan ratkaisemaan Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin (VSSHP) ambulanssien sijoittamisongelma. Tutkimus pohjautuu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tuottamaan aineistoon, jota käsitellään QGIS -paikkatieto-ohjelmistolla. QGIS mahdollistaa ongelman spatiaalisen luonteen huomioimisen sijaintiperusteisen analyysin kautta. Aineistoon liittyvä temporaalinen ulottuvuus otetaan huomioon erityisesti tähän tarkoitukseen luodun Python-ohjelman avulla. Niin erinäisistä lähteistä kerätty aineisto kuin siitä jatkojalostettu aineistokin liitetään parametreina osaksi kehitettyä monitavoiteoptimointimallia. VSSHP:n ambulanssien sijoittamisongelma ratkaistaan hyödyntämällä monia eri ohjelmistoja, joista keskeisimmässä roolissa on WWW-NIMBUS. Tutkielma sisältää suosituksen siitä, millainen ambulanssiverkosto Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueelle kannattaisi muodostaa. Tuloksista käy ilmi montako ambulanssia kullekin asemapaikalle suositellaan sijoitettavaksi. Tutkielman toisena keskeisenä tuloksena voidaan pitää VSSHP:n sijoittamissuunnitelman taustalla olevaa geneeristä monitavoitemallia, joka antaa tavan kvantifioida ambulanssien sijoittamisen kannalta oleellisia ilmiöitä sekä niiden välisiä suhteita. Samalla se lisää syvällistä ymmärrystä ambulanssien sijoittamiseen vaikuttavien tekijöiden moninaisuudesta ja auttaa tekemään perusteltavissa olevia sijoittamisratkaisuja niin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella kuin millä tahansa muullakin tutkimusalueella.