Psykososiaalinen tuki syöpää sairastavan potilaan siirryttyä palliatiiviseen hoitolinjaan - Kulmala, Veera (My University, 2023)
Syöpään sairastuminen kuormittaa potilasta merkittävästi henkisesti. Erityisen kuormittavaa potilaalle on sairauden eteneminen ja siirtyminen palliatiiviseen hoitolinjaan, jolloin parantavaa hoitoa ei enää ole. Palliatiivisen hoidon tavoitteena on potilaan oireiden ja kärsimyksen lieventäminen sekä elämänlaadun edistäminen. Sen osana psykososiaalinen tuki auttaa potilasta käsittelemään sairauden tuomia haasteita tavoitteena vähentää henkistä kuormitusta. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata terveydenhuollon ammattilaisten toteuttamaa psykososiaalista tukea syöpää sairastaville potilaille kahden ensimmäisen kuukauden aikana potilaan siirryttyä palliatiiviseen hoitolinjaan. Tarkoituksena oli myös kuvata terveydenhuollon ammattilaisten tunnistamia syöpää sairastavien potilaiden psykososiaalisen tuen kehittämiskohteita terveydenhuollossa kyseisenä aikana. Tämän kuvailevan laadullisen tutkimuksen aineisto kerättiin yhdessä suomalaisessa yliopistollisessa keskussairaalassa fokusryhmähaastatteluina joulukuun 2022 ja tammikuun 2023 välissä. Tutkittaviksi (n = 9) valittiin tarkoituksenmukaisella otannalla terveydenhuollon ammattilaisia, jotka työskentelevät syöpää sairastavien potilaiden kanssa sillä hetkellä, kun potilaat saavat tiedon palliatiiviseen hoitolinjaan siirtymisestä ja/tai kahden kuukauden sisällä kyseisen tiedon saamisesta. Aineisto analysoitiin temaattisella analyysillä. Terveydenhuollon ammattilaisten toteuttamassa psykososiaalisessa tuessa keskeistä oli potilaan elämän eri osa-alueiden tuki, kuten arkea helpottavien toimintojen tuki ja tukiverkkoon liittyvien voimavarojen käyttöönoton tuki. Psykososiaalisen tuen kuvattiin olleen laadultaan muun muassa tarpeellista, yksilöllistä, haastavaa ja riittämätöntä. Psykososiaalinen tuki muuttui aiempaa kokonaisvaltaisemmaksi ja myös sisällöllisesti siirryttäessä palliatiiviseen hoitolinjaan. Terveydenhuollon ammattilaiset tunnistivat useita psykososiaalisen tuen kehittämiskohteita ja - ehdotuksia terveydenhuollossa. Näiden tulosten mukaan kehittämiskohteita ovat esimerkiksi potilaan hoitopolun kehittäminen, psykososiaaliseen tukeen liittyvän yhteistyön kehittäminen ja psykososiaaliseen tukeen liittyvien menetelmien kehittäminen. Tutkimustuloksista voidaan päätellä terveydenhuollon ammattilaisten toteuttavan tukea monipuolisesti potilaan siirryttyä palliatiiviseen hoitolinjaan. Psykososiaalisen tuen laatua kuvattiin sekä positiiviseksi että negatiiviseksi tulkittavin ilmaisuin. Lisäksi tutkittavat kuvasivat useita eri psykososiaalisen tuen kehittämiskohteita ja -ehdotuksia, joiden perusteella terveydenhuollossa voidaan kehittää syöpää sairastavien potilaiden psykososiaalista tukea. Aiheen jatkotutkimukselle on tarvetta.

Cancer is a significant mental burden on the patient. Progression of the disease and the transition to palliative care, when curative care no longer exists, is particularly stressful for the patient. The goal of palliative care is to alleviate patient's symptoms and suffering and to promote quality of life. As part of it, psychosocial support helps the patient cope with the challenges caused by the illness by aiming at to reduce mental burden. The aim of this study was to describe cancer patients psychosocial support provided by healthcare professionals during the first two months after patients transition to palliative care. The aim was also to describe the development targets of cancer patients psychosocial support identified by health care professionals during that time. The data for this descriptive qualitative study was collected in one Finnish university hospital as focus group interviews between December 2022 and January 2023. Healthcare professionals (n = 9) working with cancer patients at the time they are informed of their transition to the palliative care and/or within two months of receiving such information were selected using purposive sampling principles. Psychosocial support provided by health care professionals extended for different areas of the patient's life, such as support for functions that make everyday life easier and support for the implementation of resources related to the support network. The quality of psychosocial support was described as necessary, individual, challenging and insufficient, among other things. Psychosocial support after transition to palliative care became more holistic than earlier on patient’s path. It also changed in terms of content. Health care professionals identified several targets and suggestions for developing psychosocial support in health care. According to these results, targets for development include, for example, the development of the patient's treatment pathway, the development of cooperation related to psychosocial support and the development of methods related to psychosocial support. As a conclusion, health care professionals provide diverse kind of support after the patient has transitioned to palliative care. The quality of psychosocial support was described with both positive and negative adjectives. In addition, the study participants described several different development targets and suggestions for psychosocial support, which can be used to develop cancer patients psychosocial support in health care. There is a need for further research of the topic.
Keywords: palliatiivinen hoito, psykososiaalinen tuki, syöpätaudit, haastattelututkimus