Suunnitteluohjelmistojen käytettävyyden arviointi suunnitteluyrityksessä - Konttinen, Juho (My University, 2022)
Tietokoneavusteinen suunnittelu, eli CAD on yleistynyt merkittävästi viimeisten vuosikymmenten aikana ja sitä hyödynnetäänkin laajasti useilla eri teollisuuden aloilla. Suunnittelijoiden käyttöön on nykyisin tarjolla lukuisia eri CAD-ohjelmistoja, joista kukin tarjoaa erilaisia suunnittelijan työskentelyä helpottavia työkaluja. Valitettavasti usein eri ohjelmistojen tarjoamat ominaisuudet jäävät suunnitteluorganisaation keskuudessa tiedostamatta, jolloin niitä ei myöskään osata hyödyntää riittävän tehokkaasti suunnittelupalveluja tarjoavien yritysten toiminnassa. Cadmatic on 3D-suunnitteluun tarkoitettu ohjelmisto, jota hyödynnetään niin meri-, laitos-, kuin rakennusteollisuudessakin. Tämän työn tarkoituksena on selvittää, kuinka Cadmatic-ohjelmiston käyttöä voitaisiin parantaa suunnitteluyrityksen toiminnassa ja mitä ohjelmiston käyttöönotossa tulisi erityisesti ottaa huomioon. Tutkimuksessa pyritään lisäksi selvittämään, minkä tyylisissä projekteissa ohjelmisto osoittautuu kaikista tehokkaimmaksi työkaluksi ja minkä tyylisissä projekteissa ohjelmisto kenties ei palvele suunnittelijan tarpeita riittävästi. Tarve tutkimukselle muodostuu kohdeyrityksen asiakkaan lisääntyneestä tarpeesta Cadmatic-suunnitteluympäristössä työskentelylle. Tutkimuksessa selvitettiin kohdeyrityksen henkilöstön yleistä suhtautumista ja käyttötottumusta yrityksen käytössä oleviin suunnitteluohjelmistoihin, jonka pohjalta ohjelmistoja käytettiin vertailukohtana Cadmatic-ohjelmiston kanssa. Tutkimuksessa otetaan lisäksi katsaus ohjelmiston tarjoamiin suunnittelutyökaluihin ja kuinka ne konkreettisesti toimivat erilaisissa suunnittelutehtävissä. Tutkimuksessa havaittiin Cadmatic-ohjelmiston olevan verrattain vähän käytetty ja jopa vieras suunnitteluohjelmisto kohdeyrityksen suunnitteluhenkilöstön keskuudessa. Huomattavan suuri osa henkilöstöstä ei ollut käyttänyt ohjelmistoa ollenkaan, saatikka osallistunut sen käyttöön liittyvään koulutukseen. Henkilöstön mielipiteet siitä, tulisiko Cadmatic-ohjelmiston käyttöä lisätä vai vähentää kohdeyrityksen toiminnassa, olivat melko tasaisesti jakaantuneita. Kaiken kaikkiaan tutkimuksella saavutettiin kattava kuva suunnitteluohjelmistojen nykytilasta kohdeyrityksen toiminnassa, jonka ansiosta niin Cadmatic-ohjelmiston, kuin muidenkin tutkimuksessa käsiteltävien ohjelmistojen käyttöä voidaan mahdollisesti edistää tulevaisuudessa.

Computer-aided design, also known as CAD, has become more common during the last decades and it is widely used within multiple areas of industry. Wide variety of CAD-software have been developed and they each offer different kind of features and tools that are aimed to ease the working of a designer. Unfortunately, the features may often remain undiscovered by the design organization and therefore the organization is unable to utilize the full potential of these features. Cadmatic is a 3D-CAD software, utilized widely in different industries, such as maritime industry, plant industry, and construction industry. The purpose of this thesis is to clarify, how an engineering company could improve the use of Cadmatic-software in different engineering tasks, and what aspects should be considered when first time adopting the software. In addition, this research aims to find out, what kind of projects can be most effectively executed using the Cadmatic-software, and on the opposite, what kind of projects should be carried out with an alternative solution. The motive for this research originated from the increased need to use Cadmatic-software in cooperation with a notable client of the target company. The research aimed to clarify the working habits and Cadmatic-experience of the employees working as a plant designer in the target company. The research also reviews the different design tools in Cadmatic-software, and how these tools concretely work when performing an engineering task. Based on the achieved results the Cadmatic-software is somewhat little used and little-known software among the organization. Majority of the employees had never used the Cadmatic-software or participated to any Cadmatic related training. The opinions, whether the use of Cadmatic should be increased or decreased, were distributed evenly. All in all, the research managed to achieve clear image about the current state of different engineering software among the target company, which allows the company to develop not only the use of Cadmatic, but many other software in the future.
Keywords: Cadmatic, suunnitteluohjelmisto, laitossuunnittelu