Integroiva kirjallisuuskatsaus yhteisöllisestä väkivallasta muslimiyhteisöissä ja sosiaalityön roolista muslimiperheiden parissa tehtävässä työssä - Taipale, Minna (Sosiaalipoliittinen yhdistys ja Sosiaalityön tutkimuksen seura, 2026)
Artikkeli käsittelee tutkimuskatveeseen jäänyttä yhteisöllistä väkivaltaa. Artikkelissa tutkitaan, miten yhteisöllinen väkivalta näkyy muslimiyhteisöissä ja muslimiperheiden parissa tehtävässä sosiaalityössä. Tutkimus on integroiva kirjallisuuskatsaus, jonka aineistona on 24 englanninkielistä, tieteellisistä tutkimusta. Tutkimustehtäviin haetaan vastauksia kolmen tutkimuskysymyksen avulla ja aineistoa on analysoitu hyödyntäen sisällönanalyysiä. Tutkimustulosten mukaan yhteisöllisessä väkivallassa on erityispiirteitä, joiden huomioimiseen tulee jatkossa panostaa laajemmin. Yhteisöllisyyteen kietoutuvat uskonnolliset ja kulttuuriset traditiot voivat mahdollistaa väkivallan todentumista, mutta toisaalta
niiden kautta voidaan ehkäistä ja purkaa väkivaltaa. Muslimiyhteisöjen diversiteetti ja muslimiväestön lisääntyminen länsimaissa nostavat esille sosiaalityön tarpeen kiinnittää huomiota kulttuuri- ja uskontolukutaitoisten työmenetelmien ja interventioiden kehittämiseen.