9-FORMYYLI-9-DEATSA-ADENIININ SYNTEESI - Nurmi, Kasper (My University, 2022)
Luonnollisilla oligonukleotideilla ei ole terapeuttisia ominaisuuksia solun entsymaattisen toiminnan takia. Antisense-strategia perustuukin muokattuihin, lyhyihin yksijuosteisiin oligonukleotidiketjuihin, jotka hybridisoituvat esimerkiksi viruksen tai virheellisen geenin lähetti-RNA:han pyrkien inhiboimaan geenin ilmenemisen. Tämä voi tapahtua joko aktivoimalla RNAasi H tai muuten estämällä translaatiokoneiston toiminta. Monet viruslääkkeinä käytetyistä molekyyleistä ovat emäsosastaan muokattuja nukleosidianalogeja. Niissä haasteena voidaan pitää tasapainon löytämistä: liian vähän muokattu nukleosidianalogi voi olla vaarallinen myös ihmiselle, liian paljon muokattu voi olla tehoton lääkinnälliseen käyttöön. Mikäli halutaan testata muokattujen emäksien vaikutusta oligonukleotidiketjuun, joudutaan yleensä syntetisoimaan aina uusi ketju jokaisen testattavan emäksen kohdalla. Ketjun ja erityisesti muokatun fosforamidiittirakennuspalikan synteesi vie aikaa ja kuluttaa suhteellisen paljon reagensseja. Työn tarkoituksena oli valmistaa nukleoemäsjohdannainen, joka voitaisiin liittää sopivasti muokattuun oligonukleotidiketjuun reversiibelisti pH-riippuvaisella N-metoksioksatsinaanikytkennällä. Näin olisi mahdollista tutkia myös muiden emäksien vaikutusta samaisessa ketjussa.
Keywords: Antisense, oligonukleotidisynteesi, miRNA, siRNA, RNAi, solukuljetus, antiviraalit lääkeaineet, dynaaminen kombinatoriikka