Kun raha kohtaa arvot – yksityissijoittajan tasapainoilu vastuullisen sijoituspäätöksen tekemisessä - Siltala, Oona (My University, 2025)
Tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella, miten yksityissijoittajat tasapainoilevat sijoittamisen motivaatiotekijöiden ja toisaalta haasteiden välillä päättäessään sijoittaa vastuullisesti. Asiaa havainnollistetaan erityisesti sisäisten ja ulkoisten motiivien sekä tuotto- ja riskiodotusten näkökulmasta. Lisäksi tutkimukseen tuodaan vahvasti mukaan vastuullisten sijoituskohteiden valintaan liittyvät tekijät. Yksityissijoittajan tasapainoilua tarkastellaan kolmen osakysymyksen kautta. 1. Miten sisäinen ja ulkoinen motivaatio vaikuttavat yksityissijoittajan päätökseen sijoittaa vastuullisesti? 2. Miten odotukset vastuullisten sijoitusten tuotoista ja riskeistä vaikuttavat sijoituspäätökseen? 3. Miten vastuulliseen sijoittamiseen liittyvät viestinnälliset, sääntelylliset ja tiedolliset haasteet vaikuttavat yksityissijoittajan sijoituspäätöksiin? Teoreettinen viitekehys perustuu Decin ja Ryanin (1985) itsemäärämisteoriaan, joka tarjoaa kattavan näkökulman motivaatioon. Sisäisen motivaation, kuten arvopohjan ja halun vaikuttaa yhteiskunnallisesti, merkitys on keskeinen vastuullisessa sijoittamisessa. Ulkoiset motivaatiotekijät, kuten taloudelliset kannustimet ja sääntelyt, vaikuttavat huomattavasti vähemmän ja mahdollisesti jopa heikentävät sisäistä motivaatiota. Epäselvä sääntely-ympäristö, viherpesu ja heikko sijoittajaviestintä lisäävät vastuulliseen sijoittamiseen liittyvää epävarmuutta ja vaikeuttavat päätöksentekoa. Vastuullista sijoituspäätöstä tehdessä yksityissijoittaja joutuu tasapainoilemaan arvojen, tuotto-odotusten ja epävarmuustekijöiden välillä. Tutkimus korostaa luotettavan tiedon, selkeän sääntelyn ja sijoittajanäkökulman merkitystä.
Keywords: ESG, vastuullinen sijoittaminen, sisäinen motivaatio, ulkoinen motivaatio, yksityissijoittaja