RAHOITUSALAN RISKIT - Toteutuuko ISO 31000 -standardin mukainen kokonaisvaltainen riskienhallinta kolmessa suomalaisessa rahoitusyhtiössä? - Kanervisto, Topi (My University, 2020)
Rahoitusalaa on tyypillisesti pidetty alana, jonka riskipitoisuus on hyvin korkea. 2000-luvulle tultaessa teknologinen kehitys ja globalisaatio ovat entisestään lisänneet alan riskipi-toisuutta ja samalla yritysten riskienhallintaan on alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota. Tämän kehityksen seurauksena riskienhallinta onkin kehittynyt entistä kokonaisvaltaisem-paan suuntaan. Kokonaisvaltaisia riskienhallinnan malleja on kehitetty useita ja tässä tutki-muksessa tullaankin käyttämään niistä ehkä tunnetuinta, International Organization for Stan-dardizationin kehittämää ISO 31000 -standardia. Tämän tutkimuksen tarkoituksena onkin selvittää, toteutuuko kokonaisvaltainen riskienhallinta suomalaisissa rahoitusyhtiöissä ja löytää syitä, miksi riskienhallinnan toteutuksissa on eroja. Tämä tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena, jossa kolmen suomalaisen rahoitusyhtiön riskienhallintoja vertailtiin toisiinsa vuosien 2019 ja 2020 vaihteessa. Tutki-muksen aineisto koostuu kohdeyritysten dokumenteista ja niiden riskienhallinnasta vastaa-vien henkilöiden haastatteluista. Tutkimuksen perusteella tutkimuksen kohdeyritykset toteut-tavat riskienhallintaa ISO 31000 -standardin mukaisesti, olkoonkin, että toteuttamistavat eroavat toisistaan jonkin verran. Näiden erojen taustalla on yritysten riskienhallintaan käytet-tävät resurssit, liiketoiminnan erityispiirteet sekä eroavaisuudet riskinottohalukkuudessa. Tutkimus vahvisti näkemystä rahoitusalan riskipitoisuudesta, koska kaikki kohdeyrityk-set korostivat riskienhallinnan merkitystä omassa toiminnassaan. Vaikka riskiluokista esiin nousi erityisesti taloudelliset riskit, näyttää rahoitusalan ominaispiirteenä olevan riskiluok-kien limittäisyys ja keskinäinen riippuvuus. Taloudellisen riskien realisoituminen saattaa johtua huonosti hoidetusta operatiivisesta riskistä.