Hani oot huora : Nice Guys ja mukavuuden retoriikka - Lassila, Hanna-Kaisa (My University, 2020)
“Nice guy” on käsite, joka on noussut internetin ja sosiaalisen median käyttäjien keskuudessa tarkoittamaan hyvin tietynlaista miestä. Näitä mukavia miehiä on toki aina ollut olemassa, niin reaalielämässä kuin populaarikulttuurissa, mutta internetin myötä he ovat kiteytyneet yhden termin alle. Nice guy on muotoutunut tarkoittamaan miestä, joka väittää olevansa mukava, mutta ei tätä todellisuudessa ole. Mukava mies voi esimerkiksi lähestyä jo tuntemaansa tai tuntematonta naista viesteillä, joissa kertoo tavalla tai toisella olevansa mukava ja kun nainen tämän mukavan miehen torjuu, mies muuttuu verbaalisesti aggressiiviseksi.Tutkielmassani käsittelen retorisen diskurssianalyysin keinoin mukaville miehille omistettua Reddit-sivua, Nice Guys™, missä käyttäjät, yleensä naiset, julkaisevat kuvakaappauksia mukavilta miehiltä saamistaan viesteistä. Tutkimukseni aineistona on sivuston kaksikymmentä vuoden 2019 suosituinta viestiä. Analysoin viesteissä näkyvää mukavien miesten käyttämää retoriikkaa ja tutkin miten mukavat miehet argumentoivat mukavuuttaan ja miten lopulta suutuksissaan mukavuutensa kumoavat. Viesteistä käy ilmi, että mukavat miehet kokevat mukavuutensa uskottavuutensa lähteenä ja täysin horjumattomana. Mukavat miehet viittaavat mukavuuteensa ja näin paremmuuteensa suoraan kertomalla olevansa ”nice guy” tai ”good guy”, mutta myös kuvailemalla itseään muun muassa paremmaksi kuin naisen poikaystävä. Torjutuksi tullessaan mukavat miehet asettavat naiset kategorioihin, jotka kumoavat ja mitätöivät naisten argumentit. Solvatessaan naista huoraksi, lutkaksi, ämmäksi tai lapselliseksi, tai syyttäessään naista itseään tai naisia yleensä mukavan miehen huonosta käytöksestä, mukava mies mitätöi torjunnan ja samalla kilpistää torjunnan aiheuttaman mahdollisen häpeän takaisin naiseen. Torjunta kertoo mukavan miehen mielestä siis enemmän naisesta kuin hänestä itsestään.
Keywords: retoriikka, sukupuolentutkimus, miestutkimus, nice guy, misogynia, toksinen maskuliinisuus