Ohjenuora kenttäasemien kylmäkonelaitteistojen saneeraamiseksi ekologisten aineistojen tehokkaaksi säilyttämiseksi - Hänninen Jari; Lindholm Janne (Saaristomeren tutkimuslaitos, IceTrix Oy, 2022)
Tiivistelmä
Suomen maastotutkimuksiin keskittyvillä kenttäasemilla on piirteitä, jotka ovat yhteisiä niille kaikille. Esimerkiksi sijainniltaan ne usein sijoittuvat varsin kauaksi asutuksesta ja siten yhteiskunnan suomista vakaista teknisistä palveluista. Tämän vuoksi tutkimusta palvelevalta tekniseltä laitteistolta edellytetään erityisiä laatuvaatimuksia. Kylmäsäilytystilojen osalta on yleinen käytäntö, että kenttäkauden aikaiset näytteet säilötään kenttäasemalla mutta aineistojen vaativat analyysit toteutetaan yliopiston omin tai maksullisin analyysipalveluin vasta kenttäkauden jälkeen. Tämän vuoksi kenttäasemien jäähdytyslaitteiden luotettavuus ja kylmävarastojen riittävyys ovat usein kriittisin määre sille onko tutkimusasemalle suunniteltu tai jo rahoitettu ekologinen tutkimushanke toteutettavissa asianmukaisesti. Tällä teknisellä selvityksellä pyritään ohjeistamaan potentiaalisia ratkaisumalleja asemien kylmäsäilytyksen kriittisempien ongelmakohtien korjaamiseksi.
Abstract
Finnish research stations focusing on field investigations have certain common features. For example, in terms of location, they are often located far from the population and thus away from the stable technical services provided by society. Therefore, specific quality standards are required for the technical equipment serving the research. In the case of cold storage facilities, it is common practice that samples collected during the field season are stored at the field station, but sophisticated analyzes of the sample material are carried out by own university or paid analysis laboratories only after the field season. Therefore, the reliability of refrigeration equipment and the adequacy of cold stores in the field station are often the most critical factors for the proper implementation of an ecological research project planned or already funded for a research station. This technical report aims to provide guidance on potential solutions to address the more critical problem areas of field station cold storage.