Pelitestauksen automatisointi - Saarikko, Vesa (My University, 2024)
Testauksen tavoitteena on varmistaa tuotteen laatu, ja ohjelmistotestauksesta puhutaan silloin kun testattava tuote on ohjelmisto. Pelitestaus on ohjelmistotestauksen alatyyppi, jossa testataan videopelejä. Testaus on tärkeä osa videopelien kehitys prosessia, ja pelitestauksen automatisointi voi parantaa videopelien laatua. Tämän tutkielman aiheena on videopelien testaus automaattisesti ja manuaalisesti, näiden kahden testaustavan vertailu sekä automaattisen testauksen kehittäminen paremmaksi. Tavoitteena on tutkia automaattisen ja manuaalisen pelitestauksen eroja ja automaattisen pelitestauksen kehitysmahdollisuuksia. Tässä tutkielmassa testataan yksinkertaista videopeliä, johon on injektoitu tarkoituksellisesti neljä erilaista bugia. Peliä testataan ensin manuaalisesti ja sen jälkeen automaattisesti. Manuaalinen testaus suoritetaan tätä tutkielmaa varten rekrytoitujen koehenkilöiden avulla, ja automaattinen testaus suoritetaan tähän tutkielmaan sopivaksi todetun automaattisen testauksen työkalun avulla. Sekä manuaalinen että automaattinen testaus koostuvat viidestä erilaisesta testitapauksesta. Automaattisen ja manuaalisen testauksen tulosten analysoinnissa ja vertailussa käy ilmi että automaattisessa testauksessa löytyi tässä tutkimuksessa suurempi osa tar koituksellisesti injektoiduista bugeista kuin manuaalisessa testauksessa. Tämän tutkimuksen tulosten perusteella voidaan todeta että automaattista testausta voidaan parantaa ainakin suorittamalla testitapaukset useamman kuin yhden kerran sekä rakentamalla testitapaukset niin, että ne vastaavat mahdollisimman hyvin manuaalisen testauksen testitapauksia.
Keywords: videopelit, pelitestaus, automaattinen testaus, manuaalinen testaus