Valtion suora osallistuminen venture capital -sijoittamiseen : Case: Suomi - Raikunen, Ossi (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Valtioiden venture capital -ohjelmista on tullut yhä tärkeämpi talouskasvun ja -kehityksen työkalu valtioiden päättäjille, samalla kun työpaikat lähtevät maasta ja taloutta pyritään kääntämään kestävälle pohjalle. Valtioiden osallistuminen on usein oikeutettu ja motivoitu markkinahäiriön lieventämisellä ja toiminnan positiivisilla ulkoisvaikutuksilla laajemmin yhteiskuntaan. Usein valtiot eivät kuitenkaan toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Yksityisten - ja valtiollisten toimijoiden välisestä toiminnasta sekä valtiollisten ohjelmien vaikutuksista ympäröivään venture capital -markkinaan on tärkeää saada jatkuvasti laaja-alaista tietoa, jotta kansallisia venture capital -ohjelmia voidaan paremmin suunnitella ja kehittää. Suomen valtion toimintamalliin tehtiin osittainen muutos vuonna 2014, jonka jälkeen aihetta ei ole tutkittu. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millainen valtion suora osallistuminen on venture capital -markkinalla nykyisessä toimintaympäristössään Suomessa. Valtion suoralla osallistumisella tarkoitetaan tässä tutkimuksessa valtion tukemia - tai johtamia venture capital -rahastoja. Valtion suoraa osallistumista tutkitaan laaja-alaisesti tarkastelemalla sekä yksityisten venture capital -toimijoiden että valtiollisten toimijoiden toimintaa rahaston keräämisessä sekä portfolion muodostamisessa. Aihetta lähestytään valtion toiminnan oikeutuksena olevien markkinahäiriöiden ja mahdollisten ulkoisvaikutusten kautta. Lisäksi pyritään saamaan eri markkinaosapuolten näkemys valtion suorasta osallistumisesta ja sen vaikutuksista venture capital -markkinalla. Tämä tutkimus on luonteeltaan kvalitatiivinen case-tutkimus, jonka empiirinen aineisto on kerätty teemahaastattelujen avulla. Tutkimuksessa haastateltiin kahta valtiollisen venture capital -toimijan edustajaa, kahta rahaston sijoittajaa, kahta hallinnointiyhtiön edustajaa sekä yhtä kohdeyhtiön edustajaa. Haastattelut toteutettiin vuoden 2016 alkupuolella. Tutkimustulosten mukaan Suomen valtio osallistuu suoraan venture capital -markkinalle Teollisuussijoituksen ja Tekes Pääomasijoituksen kautta, joiden yhteistoiminta vaikuttaa toimivan hyvin ja joiden toiminta on hyvin resursoitu. Valtiolla on ollut paljon roolia uuden uskon ja luottamuksen sekä riittävän kokoisten rahoituskierrosten varmistamisessa 2000-luvun alun IT-kuplan puhkeamisen jälkeisenä aikana. Valtion suora osallistuminen näkyy tällä hetkellä lähinnä avustamisena rahaston keräämisvaiheessa ja aktiivinen muunlaisten markkinahäiriöalueiden identifiointi ja tukeminen on vähäistä ja estynyttä, erityisesti Teollisuussijoituksen osalta. Tämän tutkimuksen mukaan Suomen venture capital -markkina on kuitenkin kehittymässä koko ajan ja valtion tulisi jatkossa entistä enemmän pohtia avustamista valikoiduissa sijoituksissa markkinahäiriöalueella olevien yhtiöiden rahoittamiseksi.