Xeroderma pigmentosum aiheuttaa ennenaikaisen vanhenemisen - Koulu, Leena; Anttinen, Anu; Haanpää, Maria K. (Suomen lääkäriliitto, 2026)
• Xeroderma pigmentosum on harvinainen autosomaalisesti resessiivisesti periytyvä sairaus.
• Sen taustalla on useita geenejä, joista yleisin on XPA.
• Taudinkuva viittaa kiihtyneeseen vanhenemiseen.
• Potilaille ilmaantuu ihosyöpiä jo nuoruudessa. Osalla todetaan etenevä neurodegeneratiivinen sairaus.