Spotify–suoratoistopalvelun käyttäjätutkimus - Portti, Jesse (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Musiikkimarkkinat ovat olleet suuressa murroksessa viime vuosina erilaisten digitaalisten suoratoistopalveluiden noustessa uutena jakelumuotona kuluttajien valtavirtaan. Vuonna 2014 digitaalinen levymyynti ohitti Suomessa ensimmäistä kertaa pe- rinteisen fyysisen levymyynnin. Musiikkia jaellaankin nykyään entistä enemmän internetin kautta suoratoistettavana materiaalina. Suoratoistopalveluiden nouseminen valtavirtaan musiikin kulutuskäytännöissä herättää mielenkiintoisia kysymyksiä niin musiikin tekijän kuin sen vastaanottajankin näkökulmasta. Suoratoistopalveluiden luonne käyttöoikeuksia omistusoikeuksien sijasta tarjoavana muuttaa myös kuluttajien asemaa musiikin kulutuskäytännöissä. Kuluttajat ovat suoratoistopalveluissa aina vuokrasuhteessa palvelun tarjoajaan. Tämä luo uudenlaisen asetelman siihen miten omat musiikkikokoelmat ja koko musiikin harrastaminen koetaan. Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee Spotify -suoratoistopalvelua keskittyen käyttäjien omiin kokemuksiin palvelusta. Tutkimus on aihepiiriltään ajankohtainen ja suomalaisessa tutkimusperinteessä ensimmäinen nimenomaan käyttäjiin keskittyvä suoratoistopalveluita tutkiva tutkielma. Tutkimus käyttää aineistonaan avointa kyselyä sekä haastatteluja, joista painotus on jälkimmäisissä. Tutkimuksen metodiikka pohjautuu diskurssianalyysiin, joka pyrkii selvittämään miten aineisto kommentoi aihealuettaan ja miten erilaisia merkityksiä tuotetaan. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan kuinka suoratoistopalveluita käytetään osana musiikin harrastamista. Lähestyn aihetta kolmen pääteeman mukaisesti. Tarkastelen palvelua sen vaikutuksista musiikin kuuntelu- ja kulutuskulttuurille, sekä näiden lisäksi erottelen sen myönteisiksi sekä kielteisiksi koettuja puolia. Kuuntelukulttuurin muutokset liittyvät olennaisesti soittolistoihin ja niiden vaikutuksiin musiikin kuuntelukulttuurissa. Soittolistat koettiin usein hetkellisiksi musiikkisäilöiksi, joita muokattiin ja poistettiin aktiivisesti. Kulutuskäytäntöihin Spotify oli vaikuttanut haastattelun naisilla enemmän kuin miehillä. Miehet jatkoivat edelleen fyysisten levyjen kerää- mistä, kun taas naiset olivat siirtyneen pääasiassa Spotifyn käyttäjiksi. Myönteisenä seikkana pidettiin yhteisesti palvelun edullista hintaa, mutta samaan hengenvetoon huolta aiheuttivat artistien saamat korvaukset, jotka miellettiin epäreiluiksi ja liian alhaisiksi. Johtopäätöksinä tutkimuksesta voidaan nähdä Spotifyn muuttaneen kuluttajien tapoja kuunnella sekä ostaa musiikkia. Tavat käyttää palvelua vaihtelevat kuitenkin paljon eri vastaajien kesken riippuen muista musiikin harrastamisen tavoista.