Sosiaalisen median ja oman urheilulajin yhteys yhdeksäsluokkalaisten tyttöjen ulkonäköpaineisiin - Lumento, Elisa; Arvio, Anniina (My University, 2023)
Ulkonäkö ja kehonkuva ovat eräitä suurimmista huolenaiheista nuoriin liittyen nyky- yhteiskunnassa. Sosiaalinen media tarjoaa yhteiskunnan luoman naisvartaloihanteen mukaista materiaalia nuoren nähtäville päivittäin. Sosiaalisen median vaikutus on aikaisempien tutkimusten mukaan todettu olevan erityisen voimakasta teini-ikäisten tyttöjen keskuudessa ja tytöt kokevat usein sosiaalisesta mediasta myös ulkonäköpaineita. Ulkonäköön ja kehonkuvaan liittyviä paineita on havaittu esiintyvän myös eri urheilulajien parissa. Tässä tutkimuksessa selvitettiin sosiaalisen median ja oman urheilulajin yhteyttä ulkonäköpaineisiin yhdeksäsluokkalaisten tyttöjen näkökulmasta. Lisäksi selvitettiin tyttöjen yleistä näkemystä omasta ulkonäöstään. Tutkimukseen osallistui 14 yhdeksäsluokkalaista tyttöä kahdesta varsinaissuomalaisesta koulusta ja tutkimusaineisto kerättiin teemahaastatteluin. Tutkimusjoukko jakautui urheilulajin mukaisesti esteettisten lajien ja palloilulajien harrastajiin. Lajijaon avulla selvitettiin, onko erilaisten urheilulajien harrastamisella yhteyttä ulkonäköpaineiden tai kehotyytymättömyyden kokemiseen. Sosiaalisen median osalta tarkasteltiin ulkonäköpaineiden esiintymistä sosiaalisessa mediassa, ulkonäköpaineiden kokemista vertaisten julkaisuista sekä ulkonäköpaineiden kokemista vaikuttajien tai julkisuuden henkilöiden julkaisuista sosiaalisessa mediassa. Tutkimusaineisto analysoitiin teemoitellen sekä tyypitellen. Urheilulajiin ja sosiaaliseen mediaan liittyen muodostettiin tyypit. Esteettisten lajien harrastajat kertoivat kokevansa kehotyytymättömyyttä sekä ulkonäköpaineita urheilulajiensa parissa useammin kuin palloilulajien harrastajat. Sosiaalisen median osalta tutkimusjoukko koki ulkonäköpaineita sekä vertaisten julkaisuista sosiaalisessa mediassa että vaikuttajien ja julkisuuden henkilöiden julkaisuista. Ylipäätään sosiaalisen median koettiin olevan yhteydessä ulkonäköpaineiden kokemiseen sekä kehonkuvaan. Tutkittavat kertoivat kokevansa ulkonäköpaineita sekä urheilulajissaan että myös sosiaalisessa mediassa. Ulkonäköpaineiden kokeminen ja kehotyytymättömyys oli yhdistävä tekijä siihen, että yhdeksäsluokkalainen tyttö ilmaisi halunsa muokata omaa kehoaan. Tutkimuksesta saatiin ajankohtaista tietoa teini-ikäisten tyttöjen näkemyksistä liittyen sosiaalisen median ja urheilulajin yhteydestä ulkonäköpaineiden ja oman kehon kokemiseen. Jatkossa voisi syventyä tarkemmin ulkonäköpaineiden kokemiseen eri urheilulajien parissa sekä sosiaalisen median kriittiseen tarkasteluun.
Keywords: tyttö, kehonkuva, ulkonäköpaine, sosiaalinen media, urheilulaji