Varastonhallinnan kypsyysmallin suunnittelu ja validointi - Häggblom, Joni (My University, 2026)
Toimiva varastonhallinta auttaa yrityksiä järjestämään tuotteensa asiakkaan saataville erilaisten epävarmuuksien vallitessa. Kysynnän, tuotannon ja vasteaikojen muutoksiin voidaan varautua varastoimalla raaka-aineita, välituotteita tai lopputuotteita. Mitä korkeammat varastotasot ovat, sitä korkeampaa palvelutasoa voidaan yleisesti ylläpitää. Korkeat varastotasot sitovat kuitenkin paljon pääomaa, ja varastointi voi vaatia paljon fyysistä tilaa. Varastonhallinnalla pyritään löytämään toimivia ratkaisuja keskenään ristiriitaisten tavoitteiden; mahdollisimman hyvän asiakaspalvelun ja mahdollisimman matalien kustannusten, välille. Kypsyysmalleilla pyritään kuvaamaan organisaation tai prosessien eri kypsyyden tasoja. Kypsyystasolta seuraavalle nouseminen tuo mukanaan parannuksia laatuun ja tehokkuuteen, mutta se vaatii myös investointeja ja opettelua. Tässä tutkielmassa luodaan kypsyysmalli varastonhallinnan kontekstiin. Kypsyysmalli esitetään ruudukon muodossa, ja se koostuu kahdesta akselista; rivejä ovat varastonhallinnan osa-alueet ja sarakkeita kypsyystasot. Kypsyysmallin suunnittelu pohjautuu akateemiseen tutkimustietoon varastonhallinnan ja kypsyysajattelun aloilta. Varastonhallinnan kypsyysmalli syntyy näiden yhdistämisestä, sovittamalla varastonhallinnan prosessit kypsyystasoille. Lopuksi malli validoidaan asiantuntijahaastatteluiden avulla luotettavuuden ja relevanttiuden varmistamiseksi. Kehitetty malli voi auttaa organisaatioita hahmottamaan omien varastonhallinnan prosessiensa kypsyyttä, levittämään tietoa, sekä tarjoamaan loogisen polun kypsyystasolta seuraavalle etenemisessä.
Keywords: Kypsyysmalli, maturiteetti, varastonhallinta, toimitusketjustrategia