Ostajavetoisen ostaja-toimittajasuhteen riskit - Rounas, Kasperi (My University, 2026)
Nykyaikaisessa globaalissa markkinaympäristössä kilpailu on siirtynyt yksittäisten organisaatioiden välisestä kamppailusta toimitusketjujen väliseksi kilpailuksi, jossa menestys edellyttää strategisten riippuvuussuhteiden tehokasta hallintaa. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on tunnistaa ja analysoida niitä rakenteellisia riskejä, joita ostajavetoinen, epäsymmetrinen riippuvuussuhde aiheuttaa ostavalle yritykselle, sekä tarkastella tekijöitä, jotka moderoivat näiden riskien tasoa. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jonka teoreettisena kivijalkana toimii resurssiriippuvuusteoria (RDT). Teoriaa täydennetään Kraljicin ja Bensaoun portfoliomalleilla sekä kokoelmalla toimitusketjujen johtamisen nykyaikaista journaalikirjallisuutta. Tutkielman tulokset osoittavat, että epäsymmetrinen riippuvuus, etenkin tilanteissa, joissa epäsymmetriaan yhdistyy alhainen keskinäinen riippuvuus, muodostaa merkittävän strategisen riskin ostajalle. Keskeisimmät tunnistetut riskit ovat suhdespesifien investointien ja innovaatioiden tyrehtyminen, informaation panttaaminen sekä molemminpuolisen opportunismin kasvu. Tutkimus vahvistaa, että perinteinen pakottava vallankäyttö voi tuottaa lyhyen aikavälin hyötyjä, mutta se tuhoaa suhteen pääomaa ja pienentää yhteistä arvoa. Riippuvainen toimittaja reagoi epävarmuuteen turvautumalla passiiviseen vastarintaan suojellakseen autonomiaansa. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että ostajavetoisessa suhteessa ostavan organisaation menestys riippuu sen kyvyistä siirtyä vallan hyödyntämisestä vallan vastuulliseen ohjaamiseen. Riskien hallitsemiseksi ostajan tulee välttää toimittajan yliriippuvuutta tavoitella investointien symmetriaa sekä käyttää proaktiivista informaationjakamista diplomaattisena työkaluna toimittajan kokeman psykologisen epävarmuuden vähentämiseksi. Tutkielma täyttää tutkimusaukkoa tarkastelemalla epäsymmetriaa nimenomaan valta-asemassa olevan osapuolen kokemana strategisena riskinä.
Keywords: Resurssiriippuvuus; epäsymmetrinen riippuvuus; keskinäinen riippuvuus; ostajavetoinen suhde; suhdespesifit investoinnit; opportunismi