Pienten lasten palvelu- ja sijoituspolut lastensuojelun asiakkuuden aikana : Integroiva kirjallisuuskatsaus - Pihlaja, Minna; Wallenius, Noona (My University, 2026)
Tämä pro gradu -tutkielma tarkastelee pienten lasten lastensuojeluasiakkuuksien aikaisia palvelu- ja sijoituspolkuja kirjallisuuskatsauksen avulla. Tutkielman tavoitteena on muodostaa kokonaiskuva siitä, miten asiakkuudet jäsentyvät ajassa ja millaisia palvelu- ja sijoituspolkuja tutkimuskirjallisuudessa tunnistetaan. Lisäksi analysoidaan, mitkä tekijät ohjaavat näiden polkujen muotoutumista varhaislapsuudessa. Tutkimus perustuu suomalaiseen ja kansainväliseen tutkimuskirjallisuuteen. Aineisto analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysillä, jossa tutkimusten tuloksia teemoiteltiin ja syntetisoitiin pienten lasten palvelu- ja sijoituspolkuja kuvaaviksi kokonaisuuksiksi. Palvelu- ja sijoituspolkuja tarkasteltiin prosesseina, joissa arviointi, palvelut ja sijoitusratkaisut limittyvät lastensuojeluasiakkuuden aikana. Analyysin perusteella tunnistettiin kaksi erilaista palvelu- ja sijoituspolkua. Ensimmäinen on varhaisesti käynnistyvä ja vakautuva polku, jossa lapsen kiinnittyminen palvelujärjestelmään tapahtuu varhain ja lapsen arki vakiintuu joko nopeasti institutionaalisten päätösten kautta tai vähitellen hoivan ja pysyvien ihmissuhteiden rakentumisen myötä. Toinen on vaiheittain rakentuva ja katkonainen polku, jossa lapsen ja perheen tilannetta arvioidaan peräkkäisten palvelujen ja väliaikaisten ratkaisujen kautta, ja jossa lapsen arki voi jäsentyä siirtymien, monipaikkaisuuden ja epäjatkuvuuden kautta. Tulokset osoittavat, että palvelu- ja sijoituspolkuja muovaavat varhaislapsuuden kehitykselliset reunaehdot, perheiden tilanteisiin kasautuvat riskitekijät sekä palvelujärjestelmän institutionaaliset ja toiminnalliset ehdot. Keskeiseksi nousee riskien tulkinta ja päätöksenteon ajoitus: vakaviksi ja välittömiksi arvioidut riskit voivat lukita polun varhain kohti pysyviä hoivaratkaisuja, kun taas pidempään kasautuvat ja osin epäselvemmät riskit ohjaavat vaiheittaiseen ja usein katkonaisempaan palveluprosessiin. Tulosten mukaan varhaislapsuus muodostaa lastensuojelussa erityisen kehityksellisen ja institutionaalisen ikävaiheen, jossa päätöksenteon ajoitus, hoivan jatkuvuus ja riskitekijöiden kasautuminen korostuvat. Polkuihin perustuva tarkastelu tuo esiin, ettei keskeistä ole ainoastaan tapahtuuko sijoitus, vaan se, millaiseksi lapsen arki muodostuu prosessin aikana ja kuinka varhain ratkaisut alkavat ohjata polkua pysyvämpään suuntaan. Tutkielma tuottaa jäsentävän kokonaiskuvan pienten lasten palvelu- ja sijoituspoluista ja osoittaa polkunäkökulman analyyttisen lisäarvon lastensuojelututkimuksessa.
Keywords: pienet lapset; 0–6-vuotiaat; lastensuojelu; palvelupolku; sijoituspolku