Suomalaisten kasvuyritysten arvonmääritys Venture Capital -sijoituksissa : Pääomasijoittajan näkökulma - Miettinen, Kare (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Oman pääoman ehtoisessa riskirahoituksessa nimenomaan Venture Capital (VC) -sijoitukset ovat Suomen kansantaloudelle hyvin tärkeitä, koska merkittävä osa suomalaisista yrityksistä on VC-sijoituksille sopivia pk-yrityksiä. Arvonmääritys on keskeisessä roolissa VC-sijoitustoimintaa, jotta kohdeyhtiöstä myydylle osuudelle saadaan käypä hinta. Tämän tutkielman tarkoituksena on perehdyttää lukija suomalaiseen VC-sijoitustoimintaa ja siihen liittyvään arvonmääritykseen. Tutkielma tarkastelee erityisesti sitä, minkälaisiin yhtiöihin VC-sijoitus sopii ja miksi sekä sitä, miten VC-sijoitustoiminnassa kohdeyhtiöiden arvonmääritys tehdään ja mitkä yksittäiset tekijät siihen vaikuttavat. Kaikkien edellä mainittujen tutkittavien asioiden seurauksena tutkimuksella pyritään vastaamaan myös siihen, miksi valuaatiokuiluja syntyy, ja voitaisiinko niitä pienentää VC-sijoittajan ja kohdeyhtiön välillä suomalaisen VC-markkinan tehostamiseksi. Tutkielma koostuu teoreettisesta viitekehyksestä ja empiirisestä osiosta. Teoreettinen viitekehys muodostuu kahdesta osasta. Tutkielman alkuun suomalaiseen VC-sijoitustoimintaa perehdytään perinpohjaisesti. Tämän jälkeen tarkasteluun otetaan VC-kohdeyhtiöissä käytettävät arvonmääritysmenetelmät ja siihen vaikuttavat tekijät. Tutkielman empiirinen aineisto kerättiin kolmen puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla. Kaikilla haastateltavilla on pitkä tausta pääomasijoittamisesta ja jokainen heistä edustaa tällä hetkellä VC-sijoitusyhtiötä. Kaikki haastattelut litteroitiin ja analysoitiin. Tutkielman empiirinen analyysi ja teoreettinen viitekehys tukevat pitkälti toisiaan. Empiirinen analyysi toi aikaisempien tutkimusten rinnalle tietoa erityisesti siitä, miksi juuri tietyn tyyppinen kohdeyhtiö on sopiva VC-sijoituksen kohteeksi. Toinen merkittävä havainto on se, kuinka eri tavalla VC-sijoittajat tekevät kohdeyhtiön arvonmäärityksen kuin teoria antaa ymmärtää. Sijoittajat painottavat arvonmäärityksessä enimmäkseen kertoimia kassavirtaperusteisten mallien sijasta ja keskittyvät arvonmäärityksessä ei-euromääräisiin tekijöihin hyvinkin paljon. Tuloksia ja johtopäätöksiä voidaan hyödyntää erityisesti suomalaisten VC-sijoitusten yhteydessä. Tutkimustulosten avulla VC-sijoituksen kohteena oleva yhtiö voi ymmärtää, kuinka sen arvostus tulisi määrittää ja mitkä tekijät siihen todella vaikuttavat, jotta VC-sijoitus on mahdollinen.