Suomalaisten koettu stressi, luottamus ja suojatoimet Covid-pandemian aikana v. 2020–2021 - Hietakangas, Laura (My University, 2024)
Vuonna 2020 koronavirus Sars-CoV-2 aiheutti maailmanlaajuisen ihmisten terveyttä uhkaavan pandemian. Viruksen leviämisen estämiseksi käytettiin tiukkojakin hallituksen sekä instituutioiden asettamia rajoitteita, jotka vaikuttivat ihmisten arkipäiväiseen elämiseen. Tämän syventävän tutkielman tarkoitus on tutkia mitkä tekijät vaikuttivat ihmisten kokemaan stressiin, luottamukseen hallitusta kohtaan ja hallituksen toimiin sekä ihmisten ohjeiden noudattamiseen ensimmäisen ja toisen koronakevään aikana. Tutkimusaineisto perustuu kansainväliseen COVIDiSTRESS-kyselytutkimukseen, joka toteutettiin pandemian alussa keväällä 2020 ja vuoden kuluttua keväällä 2021. Tutkimusaineisto rajattiin niihin vastanneisiin, jotka kertoivat nykyiseksi asuinmaakseen Suomen. Aineiston lopullinen laajuus oli 23 425 vastausta. Vastemuuttujina olivat ikä, sukupuoli, työllisyys ja koulutus. Koettua stressiä tutkittiin Perceived Stress Scale (PSS-10) -mittarilla. Luottamusta hallitukseen mitattiin kahdella kysymyksellä ”Kuinka paljon luotat instituutioon: 1) Hallitus maassa, jossa asut, 2) hallituksen panostus koronaviruksen hoitamiseen”. Ohjeiden noudattamista analysoitiin vuonna 2020 kysymyksellä ”Olen tehnyt kaikkeni pitääkseni fyysistä etäisyyttä muihin”, kun taas vuonna 2021 kahdeksalle kysymykselle laskettiin keskiarvo tutkimukseen osallistuneelle. Lisäksi tutkimuskirjallisuutena käytettiin kansainvälisiä vertaisarvioituja artikkeleita sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Onnettomuustutkintakeskuksen raportteja. Tutkimuksen mukaan naiset ja yli 60-vuotiaat kokivat enemmän stressiä korona vuosien aikana ja kokonaisuudessaan stressi väheni vuosien 2020 ja 2021 välillä. Keskimääräisesti luottamus hallitukseen laski vuodesta 2020 vuoteen 2021, kun taas luottamus hallituksen toimiin kasvoi vuosien välillä. Eniten luottamusta oli yli 60-vuotiailla ja naisilla vuonna 2020, mutta vuonna 2021 vastaajan iällä ei ollut vaikutusta. Ohjeiden noudattaminen lisääntyi vuosien välillä. Eniten ohjeita noudattivat yli 60-vuotiaat ja naiset ensimmäisenä koronakeväänä, mutta vuonna 2021 eroja ei havaittu. Koronaviruksen yllättävä leviäminen aiheutti ihmisissä huolta ja epätietoisuutta tulevaisuudesta, kuitenkin tilanteen pitkittyminen ja hyvä tiedotus vaikutti ihmisten kokemaan stressiin positiivisesti ja toi luottamusta toimiin. Tutkimuksen mukaan suomalaiset omaksuivat pääosin uuden arjen hyvin ja noudattivat annettuja ohjeita.
Keywords: Covid-19, koettu stressi, luottamus hallitukseen, komplianssi