Lannerangan luuston tiheyden ja glukoosiaineenvaihdunnan yhteys postmenopausaalisilla naisilla - Paronen, Julius (My University, 2024)
Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää luuytimen glukoosinkäytön yhteyttä luuntiheyteen lannerangassa. Lisäksi tutkimuksessa verrattiin DXA-mittausten tuloksia PET/TT-kuvista määritettyihin arvoihin. Aineistona tutkimuksessa käytettiin DORIAN-projektin tutkimushenkilöitä, jotka olivat postmenopausaalisia naisia. Tutkittavista oli otettu PET/TT-kuvat ja DXA-mittaukset aiemmin. PET/TT-kuvissa oli käytetty merkkiaineena [18F]fluorodeoksiglukoosia ja kuvaukset oli tehty hyperinsulineemisen euglykeemisen clampin aikana. PET/TT-kuvista määritettiin glukoosinotto käyttämällä Carimas-ohjelmistoa. Muuttujien välisiä yhteyksiä tutkittiin korrelaatioina. Nikamien glukoosinoton ja luuntiheyden välillä ei todettu tilastollisesti merkitsevää yhteyttä (P-arvot yli .16), mutta DXA-mittausten ja PET/TT-kuvista määritettyjen luuntiheyksien välillä todettiin korrelaatio (P-arvot alle .001). Todistettu korrelaatio vahvistaa käsitystä siitä, että PET/TT-kuvista määritettyä luuntiheyttä voitaisiin jatkossa käyttää tutkimusaineistoissa, joista DXA-mittauksia ei ole tehty. Luuytimen glukoosinkäytön ja luuntiheyden välistä yhteyttä ei tämän tutkimuksen perusteella voida kieltää, vaan aihe vaatii laajempia tutkimuksia.
Keywords: Glukoosiaineenvaihdunta, positroniemissiotomografia, luuston tiheys