Kvasaarien joukkoympäristöt - Tarvainen, Joonas (My University, 2021)
Tutkimuksissa analysoitiin kvasaarien lähiympäristöjen, joukkojen ja niiden galaksien ominaisuuksien välisiä korrelaatioita Sloan Digital Sky Surveyn (SDSS-IV, DR12, DR14Q) fotometrisen ja spektroskooppisen datan pohjalta. Työssä vertailtiin statistisen analyysin avulla kvasaarien, kvasaarillisten (aktiivisten) joukkojen, kvasaarittomien (passiivisten) joukkojen ja joukkoihin kuuluvien galaksien ominaisuuksia, kuten väriä, paikallisen ympäristön tiheyksiä, joukkojen nopeusdispersioita, rikkauksia, viriaalimassoja, viriaalisäteitä, luminositeetteja ja joukon jäsenten morfologioita. Tuloksissa kvasaarien havaittiin sijaitsevan passiivisia galaksijoukkoja keskimäärin massiivisemmissa ja tiheämmissä joukoissa. Aktiivisten galaksijoukkojen rikkausjakauman havaittiin myös eroavan passiivisista aktiivisten joukkojen rikkauksien painottuessa voimakkaammin köyhiin ja köyhähköihin joukkoihin ja heikommin pienimpiin ryhmiin. Myös r-kaistan luminositeettien havaittiin olevan keskimäärin hieman suurempia aktiivisilla joukoilla. Sen sijaan fotometristen ominaisuuksien ja korrelaatioiden, kuten värijaukaumien sekä värijakauman ja luminositeetin välisistä korrelaatioista ei löytynyt tilastollisesti merkittäviä eroja aktiivisten ja passiivisten galaksijoukkojen väliltä.
Keywords: Kvasaarit, galaksijoukot, galaksit, kinemaattiset suureet, fotometriset suureet, rikkaudet, tiheydet, morfologiat