Äidin raskauden jälkeisen ahdistusoireilun yhteys lapsen kielenkehitykseen - Koivisto, Jenni (My University, 2023)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää, onko äidin raskauden jälkeinen ahdistusoireilu yhteydessä lapsen kielellisiin taitoihin viiden vuoden iässä. Aiempien tutkimustulosten perusteella hypoteesina oli, että äidin ahdistusoireilu vaikuttaa negatiivisesti lapsen kielellisiin taitoihin viiden vuoden iässä. Lisäksi hypoteesi perustui teoriaan, jonka mukaan äidin raskauden jälkeinen ahdistusoireilu muokkaisi äidin ja lapsen välistä vuorovaikutusta lapsen kielenkehityksen kannalta epäsuotuisammaksi. Aiempien tutkimustulosten perusteella äidin raskauden jälkeisellä ahdistusoireilulla vaikuttaisi olevan negatiivinen yhteys lapsen kielenkehitykseen, joskin tulokset ovat olleet osittain ristiriitaisia. Tässä tutkielmassa tarkasteltiin, ennustaako äidin raskauden jälkeinen ahdistusoireilu lapsen Reynell III-testillä ja WPPSI:n samankaltaisuudet-osatestillä mitattuja kielellisiä taitoja viiden vuoden iässä. Tutkittavat (N=303) olivat osa FinnBrainkohorttitutkimuksen otosta. Aineiston analyyseissa muodostettiin korrelaatioiden tarkastelemisen jälkeen regressiomalli. Regressiomallissa selitettävänä tekijänä oli lapsen saamat pisteet Reynell-III -testistä ja selittävänä tekijänä äidin saamat pisteet ahdistusoireilua mittaavasta SCL-90 -kyselylomakkeesta. Taustamuuttujina olivat äidin kuukausitulot ja koulutustaso. Kovariaatiksi valittiin äidin EPDS-kyselylomakkeella mitattu raskauden jälkeinen masennusoireilu. Tulosten perusteella äidin raskauden jälkeinen ahdistusoireilu ei ollut yhteydessä lapsen suoriutumiseen WPPSI:n samankaltaisuudet-osatestissä. Tutkielman päätuloksena oli, että äidin raskauden jälkeisen ahdistusoireilun ja lapsen kielellisten taitojen välillä on pieni yhteys, mutta äidin raskauden jälkinen ahdistusoireilu ei ennustanut lapsen kielellisiä taitoja. Tulosten perusteella vaikuttaisi siis siltä, että äidin raskauden jälkeinen ahdistusoireilu ei ainakaan yksinään ole vahva selittäjä lasten välisille eroille kielellisissä taidoissa.
Keywords: kielenkehitys, raskauden jälkeinen ahdistus, ahdistusoireet, Reynell