Suun mikrobiomin muokkaus biomateriaalien avulla - Loonurme, Marta (My University, 2025)
Ihmisen suun mikrobiomi on hyvin monimuotoinen ja lajirikas. Mikrobiomin epätasapaino voi johtaa useisiin sairauksiin, kuten hampaiden reikiintymiseen ja iensairauksiin, mutta myös yleisterveyden sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin. Uusimpien tutkimusten mukaan hammaslääketieteessä käytettyjen biomateriaalien avulla on mahdollista muokata suun mikrobiomia. Suun mikrobiomin muokkauksessa tavoitteena on inhiboida terveydelle haitallisia bakteereja kuitenkaan tuhoamatta hyödyllisiä lajeja. Estämällä biofilmin muodostuminen biomateriaalin pinnalle ehkäistään infektion uusiutuminen ja estetään patogeenien pääsy verenkiertoon. Tässä tutkielmassa tarkastellaan biolasin, antimikrobisten nanopartikkelien ja älykkäiden biomateriaalien soveltuvuutta suun mikrobiomin muokkaukseen. Materiaaleja suunnitellessa on tärkeää huomioida suussa vallitsevat biologiset, kemialliset ja mekaaniset olosuhteet, sekä materiaalin bioyhteensopivuus suun kudosten kanssa. Tutkielmassa esitettyjen materiaalien soveltuvuutta arvioidaan niiden antimikrobisuuden ja bioyhteensopivuuden perusteella, sekä tarkastellaan materiaalien muita hyödyllisiä ominaisuuksia hammaslääketieteen näkökulmasta. Antimikrobisten biomateriaalien käytöstä hammaslääketieteessä on vasta vähän tutkimusta. Alan kehittymiseen tarvitaan yhteistyötä eri alojen asiantuntijoiden välillä, kuin myös tutkijoiden ja materiaaleja tuottavien yritysten välillä. Tiedon lisääntyessä suun mikrobiomin muokkaus tulee olemaan yhä ajankohtaisempaa tulevaisuudessa.
Keywords: hammaslääketiede, biomateriaalit, suun mikrobiomi, antimikrobiset biomateriaalit