Liikapainoisten ja diabeetikkojen fyysinen aktiivisuus erityisen vähäistä iltaisin ja vapaapäivinä - Laukkanen, Rebekka (My University, 2021)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten painoindeksiluokka ja diabetesstatus ovat yhteydessä liikemittarilla mitattuun fyysiseen aktiivisuuteen työ- ja vapaapäivinä eläkeikää lähestyvillä työntekijöillä. Tutkimuksesta laadittiin artikkelin käsikirjoitus, joka lähetettiin Lääkärilehteen. Tutkimus pohjautuu Finnish Retirement and Aging study (FIREA) –seurantatutkimukseen, jonka kohdejoukkona ovat ikääntyvät kunta-alan työntekijät. Tutkimukseen osallistuneiden (n=779) päivittäistä aktiivisuutta mitattiin 7 päivän ajalta ranteessa pidettävällä ActiGraph-liikemittarilla. Tutkittavat luokiteltiin normaalipainoisiin, ylipainoisiin ja lihaviin painoindeksin perusteella. Diabetes perustui henkilön omaan ilmoitukseen lääkärin diagnosoimasta sairaudesta. Aktiivisuusarvoista muodostettiin graafiset 24 tunnin aktiivisuusprofiilit, jotka piirrettiin eri ryhmille ja erikseen työ- ja vapaapäiville. Lisäksi ryhmien välisiä eroja vuorokauden aktiivisuuden keskiarvoissa verrattiin varianssianalyysillä. Sekä työ- että vapaapäivinä normaalipainoiset henkilöt olivat aktiivisempia kuin ylipainoiset, jotka puolestaan olivat aktiivisempia kuin lihavat henkilöt. Aktiivisuuserot painoindeksiluokkien välillä korostuivat vapaapäivinä. Aktiivisuusprofiileissa työpäivinä erot ryhmien välillä olivat suurimmillaan alkuillasta. Vapaapäivinä lihavat henkilöt olivat muita vähemmän aktiivisia läpi valveillaoloajan. Diabetesstatuksen suhteen työpäivien kokonaisaktiivisuudessa ja aktiivisuusprofiileissa ei havaittu eroja. Sen sijaan vapaapäivinä diabetesta sairastavat olivat vähemmän aktiivisia kuin henkilöt, joilla ei ollut diabetesta. Aktiivisuusero oli suurimmillaan aamu- ja keskipäivällä. Diabeteksen yhteys vähäisempään vapaapäivien aktiivisuuteen selittyi kuitenkin osittain diabeetikkojen korkeammalla painoindeksillä ja sen yhteydellä vähäisempään aktiivisuuteen. Tutkimus vahvisti aiempien liikemittareihin perustuneiden tutkimusten tuloksia osoittaen normaalipainoisten olevan aktiivisempia kuin ylipainoisten, jotka olivat puolestaan aktiivisempia kuin lihavat. Tutkimus tuotti uutta tietoa vuorokauden aktiivisuuskäyttäytymisestä tarkastelemalla aktiivisuutta erikseen työ- ja vapaapäivinä ja mallintamalla sitä tunneittain vuorokauden aktiivisuusprofiileina. Tutkimuksen tulosten pohjalta olisi tärkeää kehittää ja arvioida ylipainoisille ja lihaville suunnattuja aktiivisuusinterventioita, joissa aktiivisuutta pyritään lisäämään erityisesti vapaa-ajalla.
Keywords: aktiivisuus, liikemittari, diabetes, painoindeksi