Martti Lutherin näkemykset kielletystä seksuaalisuudesta - Airola, Juuso (My University, 2021)
Pro gradu -tutkielmani tarkastelee Martti Lutherin näkemyksiä hänen paheksumistaan seksuaalisuuden ilmenemismuodoista. Tutkimuksessani hyödynnettävä aineisto koostuu aihetta käsittelevistä Lutherin teksteistä. Olen käyttänyt aineiston koonnissa apuna seksuaalisuutta aiemmin käsitellyttä Luther-tutkimusta, jonka lisäksi olen perehtynyt Lutherin tuotantoon etsien työni kannalta temaattisesti relevantteja tekstejä. Käytän tutkimuksen metodologisena apuvälineenä tulkintaani Mary Douglasin esittämästä strukturalismin teoriasta. Kielletystä seksuaalisuudesta asettuu työni keskeiseksi käsitteeksi, jota operationalisoin rajan ja normin käsitteiden avulla. Niiden pohjalta yhteisön jäsenten voi katsoa omaavan tiedon luvallisista ja luvattomista asioista sekä siitä, millä toimilla näiden välinen raja ylitetään. Lutherin voi tulkita pitäneen avioliittoa ja lisääntymispyrkimyksellisyyttä kiellettyä seksuaalisuutta rajaavina tekijöinä. Heteroseksuaalisesta jälkikasvua tuottavasta yhdynnästä muodostuu tämän perusteella avioseksin sallittavuutta määrittelevä normi. Lutherin näkemyksissä on katolisen oppiperimän lisäksi huomattavissa myös hänen pyrkimyksensä uudistaa kirkon oppeja. Hänen voi katsoa joltain osin noudattaneen katolilaisuudessa vallassa olleita näkemyksiä, mutta esittäneen niitä kohtaan myös kritiikkiä.
Keywords: Luther, seksuaalisuus, uskonpuhdistus, reformaatio, katolilaisuus, keskiaika, syntiinlankeemus, synti, avioliitto, raja, normi