Raakaöljyn hinnanmuodostuksen erikoispiirteet - Kolu, Johannes (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Öljyn rooli maailman ylivoimaisesti tärkeimpänä raaka-aineena nostaa sen tärkeäksi taloudelliseksi tutkimuskohteeksi. Raakaöljyn hinnanmuodostus eroaa normaalien hyödykkeiden hinnanmuodostuksesta monella eri tavalla. Öljyntuotannossa on tarjontapuolella oligopolistinen asetelma, joka nostaa hinnan reilusti yli tuottajien rajakustannusten. Lisäksi öljyn kysynnän ja tarjonnan hintajoustamattomuuden sekä finanssimarkkinoiden johdosta hinta on volatiilinen ja herkkä erilaisille sokeille. Tutkielmassa havainnollistetaan historiallisia hinnanvaihteluita tarkastelemalla Brent –öljyn hinnan trendejä sekä päivittäisiä differenssejä 1970–2016 välisenä aikana. Öljyn hinnassa on ollut voimakas nouseva trendi, vaikkakin hinta on myös romahtanut useina ajankohtina. Hintojen päivittäiset differenssit ovat kasvaneet tultaessa 2000-luvulle absoluuttisesti, mutta ei merkittävästi suhteellisesti. Lisäksi tutkielmassa valotetaan öljyn kysynnän ja tarjonnan muodostumiseen vaikuttavia tekijöitä. Öljyn kysyntä on vahvasti sidoksissa maailmantalouden kasvuun, vaikkakin eri valtioiden öljyn kulutus kasvaa riippuen valtioiden öljyintensiteetistä sekä öljyn kysynnän tulojoustavuudesta. Öljyn tarjontaan vaikuttaa tuottajamaiden kartelli OPEC, jonka markkinavoima on kuitenkin rajoitettua ja myös sisäisen kontrollin haurauden sekä tuotannon arvioimisen hankaluuden takia on menettänyt merkitystään. Öljyn tuotannon hiipuminen joillakin tuotantoalueilla lisää kuitenkin suurimpien tuottajien markkinavoimaa. Raakaöljyn hinnanmuodostukseen on vaikuttanut myös finanssimarkkinoiden toiminta 1980-luvun öljymarkkinoiden arvopaperistumisen myötä. Hinnanvaihteluihin vaikuttaa nykyään arvopaperimarkkinoiden spekulointi sekä muiden finanssi-instrumenttien hinnanvaihtelut. Arvopaperimarkkinoiden spekuloinnin merkityksestä hinnanmuodostukseen on erimielisyyksiä, mutta spekuloinnilla on joka tapauksessa vaikutusta ainakin lyhyen aikavälin hinnanvaihteluihin.