Toimivan purennan määrittäminen - Alanko, Eliisa (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tässä tutkielmassa perehdyin kirjallisuuden avulla leukanivelen anatomiaan ja sen biomekaniikkaan. Perehdyin eri leukanivelen asentoihin ja niiden merkitykseen sekä purennan määrittämiseen kliinisessä työssä. Tämän lisäksi tutkielmani sisältää potilastapauskertomuksen. Potilastapauskertomuksessa käyn läpi kuluneen purennan kokonaisvaltaisen kuntoutuksen. Hoito toteutettiin Turun opetushammashoitolassa syksyn 2014 ja kevään 2017 välisenä aikana. Leukanivel on elimistön yksi monimutkaisimmista nivelistä. Se on kehon ainoa bilateraalinen nivel. Leukanivelen on mahdollista tuottaa sekä sarana- että liukuliikettä. Alaleuan liikkeet voidaan jakaa liikesarjoihin, jotka tapahtuvat horisontaalisen, vertikaalisen ja sagittaalisen akselin ympäri. Tämän lisäksi leukanivelessä tapahtuu translaatioliikettä. Purennan ja leukanivelen kokonaisvaltainen ymmärtäminen on tärkeää restoratiivista hammashoitoa tehdessä. Ennen hoidon aloittamista on tärkeää luoda interferenssivapaa hampaisto sekä olosuhteet joissa nivelasema on saavutettavissa. Yleisesti tavoitteena on aina rakentaa optimaalinen purenta nivelasemaan. Purennan rekisteröintiin on kehitetty monia menetelmiä ja materiaaleja. Jokaisen hammaslääkärin tulee tietää missä tilanteessa mikäkin menetelmä on paras juuri kyseiselle potilaalle. Tilanteeseen vaikuttaa mm. omien hampaiden määrä sekä halutaanko purentaa muuttaa vai mukautua nykyiseen.