Eläköön krinoliini! : Vannehameiden kokemukselliset ulottuvuudet 1850–1860-lukujen Suomessa - Kiljala, Kiko (My University, 2026)
Tutkimukseni käsittelee krinoliiniin eli vanteilla tuettuun alushameeseen liittyviä kokemuksellisia ulottuvuuksia 1850–1860-lukujen Suomessa. Tarkastelen krinoliinia erityisesti alempien yhteiskuntaryhmien kontekstissa. Lähestyn aihetta aistien ja tunteiden ja toisaalta materiaalisuuden näkökulmasta kartoittaen sitä, miltä krinoliinin käyttäminen tuntui. Ihmiset kokevat maailman kehonsa kautta ja ovat siten jatkuvassa vuorovaikutuksessa materiaalisen todellisuuden kanssa. Krinoliinin tutkiminen fyysisenä esineenä tarjoaa merkityksellistä tietoa vaatteista ja sitä kautta laajemmin pukeutumisesta ja ihmisten kokemusmaailmasta. Käytän tutkimuksessani alkuperäislähteinä muistelukerronta-aineistoja ja sanomalehtiä. Muistitietoaineistot koostuvat Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Entiset elämänmuodot -aineistosta sekä Perinteen ja nykykulttuurin kokoelmiin talletetuista kansanperinteenkerääjien tuottamista teksteistä. Pyrin lukemaan aineistoista esiin pukinetta käyttäneiden ihmisten kokemuksia katsomalla rivien väleihin. Tutkimuksessani havaitsen, että naisen sosioekonominen asema vaikutti vannehameen ulkomuotoon ja käyttökokemukseen. Vannehameiden materiaalinen, aistein koettu olemus oli osa niiden viehätystä. Eri sosiaaliryhmien krinoliinit erosivat toisistaan rakenteen, koon ja vanteiden määrän puolesta. Muodikkaaseen krinoliiniin pukeutuminen ei häivyttänyt naisten toimijuutta. Krinoliinin käyttäjät eivät olleet tahdottomia muodin orjia, vaan heidän motiivinsa pukeutua muodikkaaseen vannehameeseen näyttäytyvät moninaisia.
Keywords: pukeutumisen historia; muodin historia; krinoliini; alusvaatteet; vaatteet; muoti; pukeutuminen; materiaalisuus