Kustannustietoisuuden rooli pk-yrityksen kannattavuuden parantamisessa - Seitsonen, Suvi (My University, 2020)
Kannattavan liiketoiminnan harjoittaminen edellyttää jatkuvaa kustannusten hallintaa, jotta yrityksen tuottojen ja kustannusten on mahdollista olla tasapainossa. Useat tutkimukset sekä alan kirjallisuus tukevat esitettyä näkökulmaa. Kustannusten hallinta on mahdollista, kunhan kustannukset kyetään tunnistamaan ja jäljittämään ja niistä kyetään raportoimaan. Merkittävässä asemassa onnistuneessa kustannusten havainnoinnissa on kustannuslaskentamenetelmän sopivuus yritykselle sekä valittua menetelmää tukeva laskentatoimen järjestelmä. Tutkielmassa perehdyttiin kustannustietoisuuden tutkimiseen ilmiönä valmistavan teollisuuden alalla toimivassa pk-yrityksessä. Tutkielman teoriaosuus syventyi kustannustietoisuuden käsitteen määrittelyyn sekä sen ilmenemisen eri muotoihin aiemmissa tutkimuksissa. Teoriaosuudessa esiteltiin toimintoperusteinen kustannuslaskennan menetelmä, joka tukee kustannustietoisuuden harjoittamista. Tutkielman empiirisessä osuudessa tarkasteltiin asenteita kustannustietoisuutta kohtaan case-yrityksessä sekä kustannustietoisuuden vaikutusta case-yrityksen kannattavuuteen sekä liiketoimintaan. Tutkielma toteutettiin laadullisena fenomenologisena tutkimuksena. Empiirinen aineisto kerättiin toteuttamalla neljä teemahaastattelua case-yrityksessä. Haastateltavat työskentelivät vaihtelevissa tehtävissä kustannusten parissa. Tutkielman tulosten perusteella voidaan todeta, että kustannustietoisuutta pidetään tärkeänä ja lähes elinehtona kannattavan liiketoiminnan toteuttamisessa. Kustannustietoisuus vaatii toteutuakseen sopivan kustannuslaskennan menetelmän kustannusten laskemiseksi sekä kustannuslaskentamenetelmää tukevan laskentatoimen järjestelmän. Kun kustannustietoisuus on osa organisaatiokulttuuria ja strategiaa, on kustannustietoisuuden harjoittamisesta yrityksen liiketoiminnan kannalta suurin hyöty. Menestyksekkäässä kustannusten hallinnassa on merkittävää kyetä tarkastelemaan kustannusten syntymistä laajemminkin kuin ainoastaan taloudellisiin lukuihin perustuen. Organisaationa eri toiminnot tunnistamalla ja toimintojen kustannusrakenteet tuntemalla organisaation johdon on mahdollista ryhtyä toimenpiteisiin, jotka tukevat organisaation tavoitteita kustannusten hallinnassa. Toimenpiteet voivat liittyä tarpeettomien toimintojen karsimiseen sekä toiminnon kustannusrakenteen uudistamiseen. Kun yrityksen kustannukset ja tuotot ovat tasapainossa yrityksen prosessit ovat tehokkaita sekä laadukkaita ja yrityksen kannattavuus on hyvällä tasolla.
Keywords: kustannustietoisuus, kustannusten hallinta, toimintoperusteinen kustannuslaskenta, pk-yritys