Korkeakouluopiskelijoiden kokemukset työharjoittelusta : Etätyönä suoritetut harjoittelut työelämätaitojen kehittämisessä - Juurinen, Anna (My University, 2024)
Tässä laadullisessa tutkimuksessa tarkasteltiin generalististen alojen opiskelijoiden kokemuksia etänä suoritetusta työharjoittelusta. Sen lisäksi selvitettiin heidän näkemyksiään omien työelämätaitojen kehittymisestä työharjoittelun aikana. Tutkimus toteutettiin kvalitatiivisella otteella ja aineisto kerättiin puolistrukturoidulla teemahaastattelulla. Haastatteluihin osallistui kahdeksan opiskelijaa, jotka olivat suorittaneet harjoittelun suurimmaksi osaksi etänä. Tutkimuksen tulokset muotoutuivat aineistolähtöisen sisällönanalyysin pohjalta. Teemat jäsennettiin tutkimuskysymysten kautta. Kokemukset etätyönä suoritetuista harjoitteluista olivat pääosin positiivisia. Kokemukset etätyönä suoritetuista harjoitteluista vastasivat pitkälti muita etätyöhön liittyviä tutkimustuloksia. Suurimpana etuna koettiin työn ja muun ajan yhdistäminen sekä mahdollisuus toteuttaa harjoittelu toiselta paikkakunnalta. Etätyöharjoittelun haasteena nousi tiimiin tutustuminen sekä kynnys kysymiseen etenkin harjoitteluiden alkupuolella. Yleisiä työelämätaitoja analysoitiin aineistolähtöisesti ja aineistosta muodostui neljä pääkategoriaa alakategorioineen. Pääkategoriat olivat viestintä- ja esiintymistaidot, tiedon soveltamistaidot, asiantuntijatyön taidot sekä itsensä johtaminen. Kokonaisuutena työharjoittelut koettiin tärkeänä osana yliopisto-opintoja ja niiden koettiin kehittävän etenkin yleisiä työelämätaitoja. Etätyöharjoittelu oli mieluista monelle haastateltavalle ja useat toivoivat jatkossakin voivansa työskennellä suurimmaksi osaksi etänä. Kaikille kuitenkaan etätyöharjoittelu ei sovellu.
Keywords: työharjoittelu, yleiset työelämätaidot, etätyö