Hoitohenkilökunnan näkemykset ikäihmisten ravitsemushoitoon liittyvän itsemääräämisoikeuden toteutumisesta - Rantanen, Satu (My University, 2023)
Tiivistelmän tyyli on Abstract. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata hoitohenkilökunnan näkemyksiä ikäihmisten ravitsemushoitoon liittyvän itsemääräämisoikeuden toteutumisesta yhden hyvinvointialueen hoivakodeissa. Tutkimuksessa selvitettiin myös hoitohenkilökunnan ehdotuksia ravitsemushoitoon liittyvän itsemääräämisoikeuden tukemiseksi. Tutkimuksen tavoitteena oli kuvata ravitsemushoitoon liittyvän itsemääräämisoikeuden toteutumista ja tuottaa tietoa ikäihmisten itsemääräämisoikeuden tukemisen edistämiseksi hoito- ja hoivatyössä. Tutkimus toteutettiin Webropol-kyselylomakkeella, jossa kysyttiin tutkittavien taustatietoja, kartoitettiin ravitsemushoitoon liittyvän itsemääräämisoikeuden toteutumista strukturoiduilla kysymyksillä ja avoimella kysymyksellä selvitettiin keinoja, joilla ravitsemushoitoon liittyvää itsemääräämisoikeutta olisi mahdollista tukea. Kyselyyn vastasi 41 hoitohenkilökunnan jäsentä yhdeltä hyvinvointialueelta. Aineiston tilastollisessa analyysissä käytettiin SPSS-ohjelmaa ja avoin kysymys analysoitiin induktiivisella sisällönanalyysilla. Hoitohenkilökunnan näkemysten mukaan ikäihmisten ravitsemushoitoon liittyvä itsemääräämisoikeus toteutui kohtalaisen hyvin. Parhaiten itsemääräämisoikeuden arvioitiin toteutuvan itsenäisen ruokailun tukemisessa, riittävänä avunantamisena ja ruokailuun koettiin olevan riittävästi aikaa. Hoitohenkilökunnan näkemysten mukaan ikäihmisillä oli vähiten mahdollisuuksia vaikuttaa lämpimän ruuan valintaan. Itsemääräämisoikeuden tukemisen keinoiksi raportoitiin kysymisen tärkeys ja toiveiden kuuntelu, vaihtoehtojen merkitys ja mahdollisuudet vaikuttaa, henkilökunnan tärkeä rooli ja ajankäyttö. Avainsanat: itsemääräämisoikeus, ikäihminen, ravitsemushoito

Abstract The purpose of this study was to describe the nursing staff’s views on the realization of the right to selfdetermination related to nutritional care for the older people in the nursing homes of one welfare area. The study also explored the nursing staff’s suggestions to support the right to self-determination related to nutritional care. The purpose of this study was to describe the realization of the right to selfdetermination related to nutritional care and to produce information to promote the support of the older people’s right to self-determination in care. The survey study was carried out using the Webropol questionnaire, which asked for the background information, mapped the realization of the right to self-determination related to nutritional care with structured questions and an open question about how it would be possible to support the selfdetermination in nutritional care. The survey was answered by 41 nursing staff members from one welfare area. In the statistical analysis of the data, the SPSS program was used and the open question was analyzed with inductive content analysis. According to the views of the nursing staff, the older people’s right to self-determination related to nutritional care was realized moderately well. They estimated that the right to self-determination is best realized in supporting independent eating, with sufficient help and the staff felt that there is enough time for eating. According to the nursing staff's views, the older people had the least opportunity to influence the choice of hot food. To support the self-determination in nutritional care the nursing staff mentioned the importance of asking questions and listening to wishes, the importance of alternatives and the possibility to influence. Also, the staff’s important role and use of time were mentioned. The results of the study may be used in developing and supporting self-determination of older people in nutritional care in nursing homes. Keywords: self-determination, older people, nutrition
Keywords: itsemääräämisoikeus, ikäihminen, ravitsemushoito