Elektrostaattinen atomisointi - Koponen, Teemu (My University, 2025)
Nano- ja mikroteknologian yleistyminen ja uudet sovellukset vaativat tuekseen menetelmiä, joilla voidaan tuottaa hyvin pieniä ja keskenään samankaltaisia hiukkasia. Elektrostaattisella atomisoinnilla on useita merkittäviä hyötyjä perinteiseen atomisointiin verrattuna ja sille on kehitetty lukuisia sovelluksia eri teollisuuden ja tutkimuksen osa-alueilla. Elektrostaattinen atomisointi on monipuolinen menetelmä, jossa tuotetaan pieniä nestepisaroita tai kiinteitä hiukkasia voimakkaiden sähkökenttien avulla. Syntyvillä pisaroilla tai hiukkasilla on kapea kokojakauma ja niillä on suuri varaus, jonka ansiosta niitä voidaan hallita sähkökentillä. Menetelmää on tutkittu paljon ja sille on kehitetty paljon erilaisia sovelluksia. Näistä syistä tutkielmassa pystytään esittämään vain pintaraapaisu menetelmän fysikaalisesta taustasta, sen eri toimintatavoista ja sovelluksista. Tutkielmassa esitetään myös menetelmään liittyvää matemaattista taustaa, vaikka sen matemaattinen käsittely on osoittaunut vaikeaksi.
Keywords: elektrostaattinen atomisointi, EHDA, pisarointi, kartio-suihku