Rullaava ennustaminen vaihtoehtona perinteiselle budjetoinnille palvelukeskuskontekstissa - Aaltonen, Henni (fi=Turun yliopisto. Turun kauppakorkeakoulu|en=University of Turku. Turku School of Economics|, 2017)
Vaikka budjetti on useiden yritysten johtamisen perustyökalu, perinteisen budjetoinnin hyödyllisyys on herättänyt paljon keskustelua. Tähän on joissain yrityksissä pyritty vastaamaan ottamalla käyttöön rullaava ennustaminen, jossa ennusteita päivitetään jatkuvasti tietylle aikavälille. Myös Cargotecin palvelukeskuksessa on havaittu perinteiseen budjetointiin liittyviä ongelmia ja näin ollen yrityksessä on harkittu rullaavan ennustamisen käyttöönottoa. Tämän tutkimuksen tavoitteena on analysoida, mitä ongelmia perinteiseen budjetointiin liittyy ja millaisia hyötyjä ja haittoja rullaavan ennustamisen käyttöönotolla voidaan uskoa olevan erityisesti palvelukeskuskontekstissa. Tässä tutkielmassa käytetään toiminta-analyyttista tutkimusotetta, sillä tutkimuksen tarkoituksena on ymmärtää palvelukeskuksen taloussuunnittelun nykytilannetta ja pyrkiä tunnistamaan kehityskohteita. Pääasiallisena tutkimusmetodina käytetään puolistrukturoituja teemahaastatteluja, mutta myös havainnointia käytetään vahvistamaan tai kyseenalaistamaan haastatteluissa nousevia asioita. Tutkimuksen tuloksena voidaan todeta, että palvelukeskuksessa on havaittavissa useita perinteiseen budjetointiin liittyviä haasteita, joista osa korostuu erityisesti palvelukeskuskontekstissa. Rullaavan ennustamisen käyttöönottoon suhtaudutaan case-yrityksessä positiivisesti ja sen voidaan tutkimuksen perusteella todeta olevan hyvä vaihtoehto perinteiselle budjetoinnille. Palvelukeskuksessa kaivataan selkeitä muutoksia nykyiseen budjetointi- ja ennustamisjärjestelmään. Osaan havaituista ongelmista voitaisiin vastata kehittämällä nykyisen perinteisen budjetoinnin käyttötapaa. Rullaava ennustaminen voisi kuitenkin tutkielman perusteella toimia hyvänä vaihtoehtona tämänhetkiselle perinteiselle budjetoinnille, sillä rullaavan ennustamisen ja sen ohessa tehtävän kokonaisvaltaisen johtamisjärjestelmän uudistuksen myötä voitaisiin vastata useaan palvelukeskuksessa nousseeseen ongelmaan.